‹ Daily Hebrew: Thursday's Translation (Ezekiel 3)Ster van Bethlehem: Aurora Borealis ›
Ster van Bethlehem: Uranus
Gepubliceerd op 01-12-2005

Een van de vreemdere hypotheses is dat de Ster van Bethlehem Uranus zou zijn geweest. Zover ik heb kunnen nagaan was George Banos de eerste die deze theorie naar voren bracht.

Als eerste wordt in deze hypothese beargumenteerd dat Uranus in het sterrenbeeld Pisces was in 6 BC en met een magnitude van 5.7 tot 6.1 nog net zichtbaar was voor het blote oog. Daarnaast was Uranus dicht bij het Zenith en stond dus recht boven de magoi.

Het verdwijnen van de 'ster' kon veroorzaakt zijn door:

  1. Het slechte zicht, daar Uranus op de grens van de zichtbaarheid was,
  2. Het felle schijnsel van de Maan, of
  3. Zeer waarschijnlijk, vanwege de beweging van de Aarde en daardoor de beweging van Uranus naar de Zon.
De 'magoi' waren dan overstelpt door vreugde toen ze de planeet opnieuw zagen en daardoor hun eerdere observaties bevestigd zagen.

De conclusie wordt getrokken dat de ster van Bethlehem de planeet Uranus zou zijn geweest en ruim 1800 jaar voor Herschel zou zijn ontdekt. De vraag die door Banos wordt gesteld: "Why has the discovery been forgotten? Many answers could have been given to this question: the difficulty of the observation in association with the decline of Babylonian astrology is, I think, the most evident reason." lijkt mij vergezocht, is Uranus al moeilijk met het blote oog waar te nemen, storende factoren als de Maan en later de Zon (punt 3) maken het al geheel onmogelijk.


Tags: Astronomie, Kerst, Ster van Bethlehem
Gerelateerde onderwerpen: Astronomie, Kerst

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

BoekenBoeken