‹ Ster van Bethlehem: Maria en het zwaardZonnewijzer van Achaz ›
Ster van Bethlehem: Meteoren
Gepubliceerd op 11-12-2005

De bekende Sir Patrick Moore heeft enige jaren geleden een nieuwe theorie bedacht wat de Ster van Bethlehem zou zijn geweest en daar een aardig boek over geschreven. Volgens hem zou de ster 2 heldere meteoren zijn geweest.

Meteoren kan men het beste vergelijken met puin uit de ruimte, als deze de dampkring van de Aarde bereiken gaan ze langzaam verbranden en geven daarbij een helder licht af. Soms als ze groot genoeg zijn, hoort men harde knallen en komen ze op de aarde. Zijn ze eenmaal op de Aarde terechtgekomen dan worden ze door de astronomen meteorieten genoemd. De bekendste meteorenregens zijn de Perseïden welke begin Augustus hun hoogtepunt hebben.


Volgens Patrick Moore is de enige logische verklaring, zich baserend op het Bijbelgedeelte "dat de ster de wijzen voor ging", meteoren zijn, daar dit het enige astronomische fenomeen is welke voor het blote oog zichtbaar beweegt langs de hemel. Daarnaast moet het volgens hem een fenomeen zijn geweest welke slechts kort zichtbaar was, maar lang genoeg observeerbaar voor de wijzen. Daar de ster meerdere keren is verschenen moeten het minimaal twee meteoren zijn geweest, die vanuit het Oosten opkwamen en zich in een westwaardse richting bewogen, daarbij een "staart" achterlatend welke enige uren zichtbaar was (zie onderstaande spectaculaire). Helaas verklaard Sir Patrick niet de moeilijkheid, hoe het mogelijk is dat de ster stopte boven de stal.


De Iranees Hossein Alizadeh Gharib is een medestander in deze theorie en gaat ervan uit dat de wijzen aanhangers waren van het Zoroastrianisme, die zo stelt hij fervente meteoren-jagers waren en er regelmatig op uittrokken om de meteorieten te vinden. Hij verwijst onder meer naar de Vidaevadata waar het volgende over de stichter van het Zoroastrianisme wordt vermeld: "Zoroaster stood up and went forth...with a massive stone which he had received from God, the Creator, and was in a large stall. [The Devil asked,] 'Where did you get that stone?' [Zoroaster replied,] 'Of this far-horizoned earth, beside the River Daraja, beyond the hill of the house of Poroshasp.'" (Razi. Vidaevadata, pp. 1728-1729) Met deze meteoriet wordt zeer waarschijnlijk de 1.5-ton zware meteoriet bedoeld die eens werd bewaard in de vuurtempel van Ardabil.

Alizadeh Gharib gaat er vanuit dat volgelingen van het Zoroastrianisme op zoek gingen naar de gevallen meteorieten en zo "bij toeval" in Israel kwamen.

Mark Kidger, een astrofysicus die al meer dan 20 jaar geïnteresseerd is in de Ster van Bethlehem en hier ook boeken over heeft gepubliceerd is niet erg onder de indruk van Sir Patrick's theorie van de twee meteoren. Hij stelt dat een meteoor slechts enkele tot hooguit 10 secondes zichtbaar is en "It would have appeared and disappeared so quickly the wise men would have had to have had jet propelled camels to have followed it."

En dat is dan ook de belangrijkste reden waarom deze o zo aardige hypothese niet erg waarschijnlijk is. Daarnaast is het ook zeer onwaarschijnlijk dat een meteor zichtbaar in Perzië honderden kilometers verder zou zijn neergevallen


Tags: Astronomie, Kerst, Ster van Bethlehem
Gerelateerde onderwerpen: Astronomie, Kerst

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Doneer Aantekeningen bij de Bijbel