‹ Ster van Bethlehem: BloggersSter van Bethlehem: De Boodschap ›
Ster van Bethlehem: NGC 1514
Gepubliceerd op 23-12-2005

Er zijn in de loop der jaren heel wat hypotheses verschenen over de Ster van Bethlehem, sommigen zijn zeer overtuigend, anderen moet je om lachen als je ze leest. Zo kwam ik er een tegen van een zekere Clark M. Thomas die beweert dat de nevel NGC 1514 de ster zou zijn geweest.

Het eerste wat ik me afvroeg wat is de nevel NGC 1514, in mijn computer had ik een wazig plaatje maar meer ook niet. Als eerste de cryptische benaming, NGC is een afkorting van "The New General Catalogue of Nebulæ and Star Clusters" welke door J.L.E. Dreyer in de 19de eeuw is gemaakt en 1514 betekent dat deze nevel onder dat nummer in deze catalogus is vermeld.


De theorie op zich is vrij simpel, het gaat van het bekende thema uit dat er een nova in deze nevel zichtbaar was rondom Christus geboorte. De wijzen zouden deze dan gezien hebben op 17 april 6 v.C. en zouden deze observatie gedaan hebben doordat ze via een rechte lijn van de planeten Jupiter, Mars en Mercurius deze nevel zagen. Dit alles zou in de vroege ochtend zijn gebeurd. Als verdere bewijsvoering wordt aangevoerd dat er in deze nevel een kruis te zien is.

De vraag is of we op zo'n simpele manier de ster van Bethlehem kunnen aanwijzen. Hoewel de theorie eenvoudig is, zijn er toch een paar grote vragen. Als er een nova zichtbaar was, zijn er dan nu nog overblijfselen van aanwezig of zijn er door anderen dan de wijzen ook observaties gedaan? In de verschillende bronnen die ik heb geraadpleegd (zie bibliografie) kon ik in deze streek aan de hemel geen novae vinden. Een ander probleem is de posities van de planeten. Op de kaart die Thomas aanlevert is al te zien dat de planeet Jupiter zich onder de horizon bevond. De hypothese wordt nog verder verzwakt doordat de opkomende Zon de waarnemingen bemoeilijkte.

NGC1514 is een vrij zwakke nevel met een centrale ster van magnitude 9.7, dat betekent dat deze niet met het blote oog zichtbaar is. Echter met een zwakke kijker (die de wijzen niet hadden!) is deze echter te vinden en met speciale filters is hij plotseling zeer duidelijk. Hieronder geef ik een tweetal observatieverslagen weer:

Als eerste Tom Corstjens:


Had dhr. Corstjens al moeite deze nevel de eerste keer te vinden, een andere (onbekende) astronoom schreef in "Distant Targets" het volgende over zijn speurtocht:

Hieruit blijkt dat deze ster met hulpmiddelen (!) al het nodige zoekwerk kost, laat staan voor de wijzen die deze zwakke nevel met het blote oog en bij zonsopkomst moesten waarnemen. Het moge logisch zijn dat deze theorie niet al te waarschijnlijk is.


Tags: Astronomie, Kerst, Ster van Bethlehem
Gerelateerde onderwerpen: Astronomie

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Baby & kinderkleding algemeen