‹ Bijbelrooster 2006Pistache noten ›
Gelukkig Nieuwjaar
Gepubliceerd op 30-12-2005

Zo aan het einde van het jaar krijgen we altijd veel kaarten en emails. Het is de tijd van bezinning.
Zo deed Jim West deed een oproep tot "Let the Retrospectives Begin..." en ook Richard H. Anderson had een artikel met dit thema "In Retrospect: Shepherds, Sheep and Rodents".

Reden waarom ik dit schrijf was een email die ik vanochtend van een kennis kreeg, met als onderwerp "If I could say it in words there would be no reason to paint". Dit was een citaat van de bekende schilder Edward Hopper (1882-1967) van de Amerikaanse Realistische School.

Hopper creëert in zijn schilderijen een onwezenlijke, desolate sfeer. Op "Nighthawks" (1942), zijn bekendste schilderij, staat een New Yorks café in de nacht geschilderd. Hoewel goed verlicht, ziet het café er niet uitnodigend uit en gaan de bezoekers duidelijk gebukt onder grootstedelijke eenzaamheid.

In geen enkel van zijn 826 gekende schilderijen wordt een contact gelegd met een andere persoon, zelfs al zijn er meerdere personen in het beeld aanwezig.

En dat was wat mij trof, in een tijd van herbezinning komt de leegte van de mens naar boven. Een ander artikel die ik vanochtend las in de Reformatorische Krant, had als titel Dagen tellen, „Leer ons alzo onze dagen tellen dat wij een wijs hart bekomen.” en welke een korte lezing van Johannes Penon, predikant te Emden (”Gods tuchtschool”, 1665) behandeld:

Zoals God kennisneemt van de tijd, zult u ook eens rekenschap daarvan moeten afleggen, ook van elk ijdel woord dat u gesproken heeft, ja, nog meer, van elk jaar, maand en dag die we in ijdelheid hebben doorgebracht. U zult rekenschap moeten afleggen van drie posten. Van het goede aan ons geboden en door ons nagelaten, van het kwade aan ons verboden en door ons bedreven, en van de tijd aan ons gegeven en door ons verloren.

Wanneer wij voor een mens rekenschap moesten afleggen van onze tijd, wij zouden schaamrood staan. Hoeveel te meer is dat voor de ogen van die grote en reine God, de Gever van alle tijd. Hij geeft geen toestemming om de minste tijd ook maar voor kwaad te misbruiken. Toen de eerste wereld zijn tijd liet voorbijgaan met eten en drinken, zonder de naderende straf van God op te merken, maakte God een eind aan alle vlees.

Acht de tijd die God u geeft toch hoog. Niemand acht zijn gezondheid zo hoog dan hij die ziek begint te worden.

Een herbezinning in deze vorm kan alleen maar betekenen, het nieuwe jaar ingaan met God.

Een Gelukkig Nieuwjaar


Tags: Uncategorized

Mede mogelijk dankzij

Hadderech