‹ De verwording van de kerkVenus ›
Karamat, een hond met een Egyptische achtergrond
Gepubliceerd op 09-01-2006

Enige tijd geleden wees Jim West ons op een nieuwe en uitstekende blog van Kevin Wilson: Karamat. Daily Hebrew gaf als extra aanwijzing dat de blog was genoemd naar de hond van Kevin.
Reden voor Kevin om de vraag te stellen aan alle bibliobloggers/doggers naar wie die hond was vernoemd.

De hint dat de naam indirect met de Bijbel te maken had, was intrigerend genoeg om na te denken wie Karamat was. Temeer daar deze naam niet in de Bijbel voorkomt en de afgelopen maand niemand met een correct antwoord was gekomen. In een aantal naslagwerken zag ik dat Karamat de vrouw was van pharao Shoshenq (of Shishak) welke in de Bijbel wordt genoemd (1 Kon 14:25-28), zij echter niet.

Interessant is dat ze de dochter was van pharao Pasebkhanu en volgens sommige commentaren de zuster van de Egyptische prinses die met Salomo trouwde (1 Kon 9:16). Zoals ook Kevin Wilson stelde is dit niet erg waarschijnlijk. In ieder geval mag ik nu een jaar zijn blog gratis lezen ;)

Het feit dat Salomo getrouwd was met een Egyptische prinses is niet vreemd. Salomo had vele vrouwen en concubines en vele van die vrouwen waren in wezen politieke pasmunt. Ze vormden 'levende contracten' met andere landen en volken en zorgden op die wijze voor een politieke stabiliteit tussen de landen. Dit huwelijk van Salomo zorgde er bijvoorbeeld voor dat hij gevrijwaard bleef van Egyptische overvallen.

Laten we hopen dat de Karamat van Kevin minstens zo'n taak vervult en voorkomt dat zijn baasjes huis wordt overvallen door inbrekers.


Tags: Uncategorized

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

De Bijbelonderzoeker