‹ DrekgodenStudieBijbel: Waar ligt de berg Sinai? ›
Oorlog en Vrede
Gepubliceerd op 07-02-2006

De afgelopen tijd is in de media veel aandacht geweest over de cartoon rellen, ook veel bloggers (11,855 posts) hebben hier aandacht aan besteed. Sommigen noemden het barbarisme, anderen halen de argumenten van de moslims onderuit dat afbeeldingen van Mohammed wel zijn toegestaan.

Wat me vooral opviel was dat de politici van verschillende landen bleven benadrukken dat de Islam een vredelievende godsdienst is en dat deze uitwassen uitzonderingen zouden zijn. Nu kan het zijn dat de Islam de laatste jaren is veranderd, daarom heb ik eens gekeken naar de eerste honderd jaar van hun bestaan:

Uit deze gegevens blijkt dat alleen al tijdens Mohammed's leven er 26 oorlogen zijn gevoerd en in de tijdspanne van 623 tot 777 zijn 154 oorlogen gevoerd! Vredelievend is wat anders. Het is dan ook niet verwonderlijk, als Steven Runciman zich afvraagd waarom de Islam in de begin eeuwen zo invloedrijk was, hij tot de volgende conclusie komt: Indeed the strength of Islam lay in its simplicity. There was one God in Heaven, one Commander of the Faithful to rule on earth, and one law, the Koran, by which he should rule. Unlike Christianity, which preached a peace that it never achieved, Islam unashamedly came with a sword.

Het lijkt mij goed om toch maar weer eens de geschiedenis te gaan bestuderen en ons af te gaan vragen waarom de kruistochten (met al hun fouten!) waren begonnen. Was het niet Churchill die zei dat een land die zijn eigen geschiedenis vergeet is gedoemd deze opnieuw mee te maken.


Tags: Kruistochten, Oorlog
Gerelateerde onderwerpen: Kruistochten, Oorlog

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Livius Onderwijs