‹ StudieBijbel: Waar ligt de berg Sinai?Archeologische lijsten ›
De Aalscholver (Lev. 11:17; Deut. 14:17)
Gepubliceerd op 08-02-2006

In de lijsten van reine en onreine dieren wordt ook het "duikertje" genoemd (Lev. 11:17; Deut. 14:17). Hedendaagse vertalingen als de Willibrord geven "aalscholver", NV "visuil" en Naardense vertaling "visdief".

Het woord שָׁלָךְ shalak komt maar alleen op deze twee plekken in de Bijbel voor, en staat vermeld onder de onreine dieren tussen de uilen en de moerasvogels. Nu is het altijd moeilijk om een woord welke maar één of twee keer voorkomt correct te vertalen, hier hebben we als extra aanduiding dat het of om een uil of om een moerasvogel gaat. Daarnaast kunnen we van de stam van het woord shalak afleiden dat het om een "duiker" gaat.

Velen gaan er tegenwoordig van uit dat de שָׁלָךְ shalak de aalscholver (Phalacrocorax carbo) is, welke algemeen voorkomt aan de kust van de Middellandse Zee en de Jordaan vallei. De vogel is een fervente visrover en zijn vlees smaakt hierdoor zeer sterk naar vlees.


Tags: Deuteronomium, Fauna, Leviticus, Vogels
Gerelateerde onderwerpen: Vogels

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Hadderech