‹ Kerken zien elkaar voor de wereldlijke rechterBiblical Studies Carnival III ›
Rosh Chodesh Adar
Gepubliceerd op 01-03-2006

Gisteren (28 februari) was het רֹאשׁ חֹדֶשׁ אַדָר (Rosh Chodesh Adar, lett. de aanvang van Adar) de eerste dag van de joodse maand Adar. Dit is de laatste maand van het huidige joodse jaar.

Iedere joodse maand begint bij Nieuwe Maan, want het joodse jaar is namelijk een maanjaar. Een maand is de tijd die de maan nodig heeft om haar loop om de aarde te volbrengen. Dit duurt ongeveer 29,5 dag. Daarom hebben joodse maanden de ene keer 29 en de andere keer 30 dagen. Echter daarmee zijn we niet van alle problemen af, het maanjaar, of 12 maan-maanden zijn bijelkaar 354 dagen. Gemiddeld is dat dus 11 dagen korter dan het jaar van onze kalender, die op een zon is gebaseerd. Het spreekt vanzelf dat ook de joodse kalender hiermee rekening mee moet houden. Niet alleen jaargetijden en landbouw zijn er afhankelijk van, maar ook de verschillende joodse feesten staan hiermee nauw in verband. Pesach (het joodse Pasen) moet bijvoorbeeld in de lente vallen. Daarom wordt regelmatig het verschil opgeheven, door een extra maand in te lassen. Het joodse jaar heeft dan 13 maanden, de twaalfde maand wordt dan
רֹאשׁ חֹדֶשׁ אַדָר א׳ (Rosh Chodesh Adar I) genoemd en de dertiende רֹאשׁ חֹדֶשׁ אַדָר ב׳ (Rosh Chodesh Adar II).

In de Bijbel wordt deze maand eenmaal in Ezra (6:15) en 8 keer in Esther (3:7; 3:13; 8:12; 9:1; 9:15; 9:17; 9:19; 9:21) genoemd. Uit deze passages blijkt ook dat de naam Adar afkomstig is uit de Babylonische kalender.

Het bepalen van het begin van de maand, werd in de oudheid berekend en zeer waarschijnlijk gecorrigeerd aan de hand van observaties. Een bewijs hiervoor kunnen we vinden in 1 Sam 20:5 waar staat "morgen is het nieuwe maan" (zie ook vs. 5, 18, 24 en 27). Hoe moeilijk dit is blijkt uit onderstaande foto waar de nieuwe maan al 34 uur en 18 minuten oud is.

Alleen bij een zonsverduistering, als de nieuwe maan recht voor de zon staat is hij goed te zien. Aan het eind van de maand op 29 maart is er weer een gedeeltelijke zonsverduistering te zien. De zon zal voor een derde bedekt worden door de maan. Het evenement vangt iets na 11.45 uur aan in Nederland als de maan voor de zon begint te schuiven. Rond 12.40 uur is de bedekking maximaal en iets na 13.30 uur is alles weer over. (Nb. Als u gaat kijken, gebruik een zonnefilter en geen zonnebril!)


Update zie ook de blog Balashon over de maand Adar.


Tags: Kalender
Gerelateerde onderwerpen: Kalender

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

KlussenKlussen