‹ Pleïaden en Orion (Amos 5:8)Stilte voor de storm ›
Tatoeages in het vroege christendom
Gepubliceerd op 09-03-2006

Naar aanleiding van de blog "Hebreeuwse tattoos" ben ik toch eens wat dieper in deze materie gedoken. Het blijkt dat sommige christenen uit de eerste eeuwen soms tatoeages van het ichtus-(vis)symbool of enkele letters van de naam van Christus op de huid lieten tatoeëren. Warschijnlijk was dit een manier om zich te onderscheiden van ongelovigen. Dit fenomeen zien we heden ten dage nog terug bij de Koptische Christenen in Egypte: zij laten bijvoorbeeld een kruis aanbrengen aan de onderpols van hun rechterarm.

In 787 verbied paus Hadrianus I het tatoeëren. Het zou geen onderscheiding meer zijn, omdat de Christenen toen in veel gebieden een meerderheid vormden. Bovendien was het vooral een gebruik onder de niet-christelijke bevolkingsgroepen om tatoeages te dragen.

Interessant is dat volgens het Leviticus 19:28 en 21:5 het inkerfen van een teken in de huid verboden verboden wordt, maar in Openbaringen 19:16 lezen we dat in de dij van Christus de naam van de 'Koning der koningen' staat geschreven. Het is mij dan ook niet geheel helemaal duidelijk of hieruit mag worden geconcludeerd dat Jezus een tatoeage had.

M. Parlevliet, "Op het lijf geschreven. Tatoeages in de Westerse wereld", in: Fibula. Tijdschrift van de Nederlandse Jeugdbond voor Geschiedenis, jaargang 44, nr. 1 (2003)


Tags: Tatoeage, Uncategorized
Gerelateerde onderwerpen: Tatoeage

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Hadderech