‹ Dictionary of the Targumim, the Talmud Babli and Yerushalmi, and the Midrashic Literature by Marcus JastrowPotter's Hand zoekt sponsors ›
Absalom's haar (2 Sam 14:26)
Gepubliceerd op 01-04-2006

Als zijn haren werden geknipt – op gezette tijden moest dit wel, omdat ze te zwaar werden – liet hij ze wegen, en dan wogen ze tweehonderd sikkel, naar de koninklijke ijkmaat.

2 Sam 14:16 Willibrord vertaling


In de laatste uitgave van het blad "Zo zit dat", zag ik bij Hanks denktank een vraag hoe snel haren groeien. Het antwoord volgens dit blad was dat hoofdharen 1 tot 1,5 centimeter per maand groeien.

Voor mij was deze vraag reden genoeg om eens na te denken over de weelderige haarbos van Absalom. In 2 Samuel lezen we dat na een jaar het gewicht van zijn afgnipte haardos 200 sikkel was. Een sikkel, volgens de koninklijke ijkmaat is ongeveer 10 gram, omgerekend is het gewicht van Absoloms haar dus 2 kg.. De volgende vraag waar ik achter moest komen was hoe zwaar weegt menselijk hoofdhaar. Pogingen om na een knipbeurt mijn eigen haar te wegen mislukten om de simpele reden dat ik niet zo gezegend ben met hoofdhaar als Absalom, dus een zoektocht op internet. Dit was lastiger dan ik dacht, uiteindelijk kwam ik er achter dat het gemiddelde gewicht van een pruik van menselijk haar van 9 cm lang ongeveer 82 gram is.

De rest is makkelijk, uit een simpele berekening blijkt dat Absaloms haar ong. 219,5 cm lang was na een jaar. Dus een groei van 0.6 cm per dag!! Met de gegevens van "Hanks denktank" dat de gemiddelde haargroei van mensen 1 cm per maand is, mogen we gerust constateren dat Absalom een gigantische haargroei had, of moeten we constateren dat hij een gigantisch "haarprobleem" had.


Tags: 2 Samuel, Personen

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

KlussenKlussen