‹ WalpurgusnachtChristelijke blogs ›
De Bijbel in het computertijdperk
Gepubliceerd op 28-04-2006

Het is nog maar een paar jaar geleden dat er voor het eerst programma's verschenen waarmee het mogelijk was om de Bijbel digitaal te lezen, bekend zijn de Logos, PC Study Bible, Biblesoft en BibleWorks. Sindsdien zijn er vele nieuwe softwareapplicaties verschenen, waarbij niet alleen de Bijbel digitaal is, maar ook verschillende commentaren erbij worden geleverd. Meestal zijn dit verouderde werken waar geen copyright meer op zit.

De laatste tijd is er een trend dat bijna alle nieuwe theologische werken ook in een digitale versie aan te schaffen is. De StudieBijbel is hier een voorbeeld van. Maar de techniek wordt steeds beter en het blijkt dat er steeds meer nieuwe ideeën komen. Veel bloggers kopen hun eigen domainnaam en komen er vervolgens achter dat ze ook veel schijfruimte huren bij hun provider waar weinig mee wordt gedaan. Wat kunnen we met deze "extra" ruimte doen vroeg Kevin A. Wilson zich of op Blue Cord, om vervolgens met een voorstel te komen om een "On-Line Bible Dictionary" op te gaan zetten.

In diezelfde week kwam Blogos met een "Draft RDF Vocabulary for Bible Books", kort samengevat is dit een voorstel hoe men teksten en aantekeningen en een databasestructuur kan krijgen die bruikbaar is voor computers. Zelf ben ik hier ook al mee bezig geweest, en voor de lezers die op het gele kruis drukken komen op een website welke volledig database gestuurd is.

Dit alles is nog maar het begin, de ontwikkelingen gaan zeer snel. De afgelopen weken heb ik een nieuwe generatie software getest waarmee het mogelijk is om nog meer gegevens met elkaar te koppelen op een dusdanige wijze dat zeer bruikbare informatie naar boven komt. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om gegevens van andere systemen of websites te integreren. Bijvoorbeeld als u in uw digitale Bijbel over een plaats leest, is het mogelijk om naast allerlei achtergrondinformatie over deze plaats ook via Google "virtueel" naar deze plaats te reizen. Ik verwacht binnen afzienbare tijd dat het daarna ook mogelijk is om "virtueel" door zo'n plaats te reizen.

Toch bestaat er een groot gevaar waar Prediker reeds voor waarschuwde: "Studenten die zich de leerstof van hun leraren eigen maken, zijn verstandig. Maar, mijn zoon, wees gewarschuwd: Er komt geen eind aan het schrijven van boeken. Het bestuderen daarvan wordt tenslotte zeer vermoeiend. Dit is mijn uiteindelijke conclusie: Heb ontzag voor God en volg Zijn geboden op, want dat is de opdracht voor ieder mens." (Pred. 12:11-13)


Tags: Computers, Website, Website news

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij