‹ Hebreeuwse getallenDe dorsvloer van Arauna ›
Gezer
Gepubliceerd op 17-05-2006

In de Bijbel komen we de plaats Gezer voor het eerst tegen als de Kanaänitische koning Horam optrok naar Lachis om ze te helpen tegen de aanvallen van Jozua, welke in een nederlaag resulteerde voor Horam (Joz 10:33). Later lezen we in Richteren (1:29) dat de stad niet volledig is verwoest maar dat de stam Efraïm samen met de oorspronkelijke bewoners in de stad bleven wonen.

Nadat koning David de stad Jeruzalem had veroverd en tot zijn hoofdstad had gemaakt, probeerden de Filistijnen de macht te houden over het bergachtige gebied, en zo de hoofdroutes naar Jeruzalem in bezit te houden. Echter David verjoeg en achtervolgde hen tot Gezer toe (2 Sam 5:25; 1 Kron 14:16). Toen Salomo aan de macht kwam werd Gezer ingenomen door de Egyptenaren en volledig verbrand (1 Kon 9:15-17), later werd de stad als bruiloftsgeschenk aan Salomo gegeven, omdat hij met een Egyptische prinses trouwde. Hierna werd de stad herbouwd en kreeg het een strategische functie.

Later, in het vijfde regeringsjaar van koning Rehobeam, viel de Egyptische farao Shishak Israël aan en veroverde Gezer (2 Kon 14:25-28; 2 Kron 12:1-12)

Een bekende archeologische vondst is de boerenkalender van Gezer, welke ik al eerder heb behandeld. Voor het laatste nieuws zie de blog van Joseph Cathey die deze zomer hier onderzoek gaat doen. Op dit moment is op zijn blog al een uitgebreide bibliografie te vinden.


Tags: Uncategorized

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Doneer Aantekeningen bij de Bijbel