‹ Oude vijgenWalnoot ›
Kalmoes of cannabis
Gepubliceerd op 04-06-2006

Enige dagen geleden besprak ik de plant קנה בשם Kalmoes (Acorus calamus), welke één van de ingrediënten was van het reukoffer en van een zalfolie. Ik had toen beloofd om dieper in te gaan op de relatie met de drug cannabis welke gemaakt wordt van de Hennep (Cannabis sativa).

Het geval wil namelijk dat in verschillende populaire bladen en encyclopediën als Wikipedia gesteld wordt dat cannabis in de Bijbel voorkomt, ze verwijzen dan naar de tekst in Exodus 30: 23 waar staat: "Gij nu, neem u de voornaamste specerijen, de zuiverste mirre, vijfhonderd sikkels, en specerijkaneel, half zoveel namelijk tweehonderd en vijftig sikkels,ook specerijkalmus, tweehonderd en vijftig sikkels;" het woord specerijkalmus is in het Hebreeuws קנה בשם (kaneh bosem) en heeft bijna dezelfde klank als het woord cannabis. Op de newsgroep B-Hebrew is vorige maand deze mogelijkheid besproken, waarbij 2 vragen naar boven kwamen. Als eerste de vraag of er met Hebreeuws קנה בשם (kaneh bosem) cannabis wordt bedoeld, en ten tweede of het Griekse woord Kannabis een Hebreeuws leenwoord is.

De etymologie is van het Griekse kannabis "hennep" en is een Scythisch of Thracisch woord. Verder onderzoek leerde dat Dr Joshua Fox, in "Isolated Nouns in the Semitic Languages" (ZAH 1998, 1-31) het woord qanay identificeert met "riet": "Akk qanu, Arab qana, qana:t "spear", Geez qanot "goad", Heb qane, Meh kene:t, Syr qanya, Ug qn. Similar words nearby that may be compared are naway "steppe" (Akk nawu, Heb nawe, Sab nw); &anay "thornbush" Akk sinu, Arab sana, Heb sne, Syr sanya; +alay "kid, goat", Arab +ala:, Geez +ali, Heb +tale, Sab +tlyn, Syr +alya." De verschillende leden van B-Hebrew waren dan ook niet overtuigd of er een etymologische link is tussen cannabis en het Hebreeuwse Hebreeuws קנה בשם (kaneh bosem).

Op de andere vraag of met kaneh bosem de plant Hennep wordt bedoeld, wordt als eerste verwezen naar het feit dat in het Hebreeuws kaneh "riet" betekent en wat Hennep beslist niet is, nu wil dit niet veel zeggen, daar de oude Joden niet dezelfde wetenschappelijke onderbouwing hanteren als wij. Op afstand lijkt Hennep met zijn stengels op een rietachtige. Interessanter is het feit dat er geen bewijzen zijn dat in de oudheid Hennep, of het afgeleide product cannabis ooit gebruikt is voor de productie van aramatische oliën. Wel zijn er aanwijzingen dat de olie gewonnen uit de zaden gebruikt werden voor het verduurzamen van hout.

Gaan we nog even dieper in op de aromatische geur van cannabis, iedere Nederlander weet dat dit geen zoete aangename geur is, maar een zuurachtige geur is (die door velen als onaangenaam wordt ervaren).

Een voorzichtige conclusie kan worden getrokken dat קנה בשם kaneh bosem zeer waarschijnlijk of Citroen gras (Cymbopogon citratus) of Kalmoes (Acorus calamus) is, de kans dat het om Hennep zou gaan is zeer onwaarschijnlijk.



Tags: Flora, Kalmoes
Gerelateerde onderwerpen: Kalmoes

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

StudieboekenStudieboeken