‹ WalnootChristelijk leiderschap (2) ›
Christelijk leiderschap
Gepubliceerd op 07-06-2006

Enige dagen geleden kreeg ik per post een nieuw vakblad “Leadership” voor christelijke zakenlieden. Bij het doorbladeren bleek dat het niet alleen voor christelijke zakenlieden, maar vooral ook voor christelijke leiders uit kerken. Met titels als “Over change management in een traditionele kerk”, “de complexiteit van ethische kwesties” en “in de leer bij Billy Graham” probeert het blad de lezers te interesseren in hoe men op een christelijke manier bedrijven maar vooral ook kerken kan gaan runnen.

Naast allerlei vaktermen die bij de moderne manager horen, wordt het blad verluchtigd met kreten als “dat we kunnen vanuit de Bijbel leren over leidinggeven”, helaas moest ik constateren dat meer óver de Bijbel dat úit de Bijbel wordt geschreven.

Ik vraag me dan ook af of de christelijke zakenman in Nederland op zo'n blad zit te wachten. In Nederland hebben de christelijke zakenlieden zich niet alleen georganiseerd in overkoepelende organisaties als Christian Business & Management Committees (CBMC) Nederland (www.cbmc.nl), Crown Companies Nederland (www.crowncompanies.nl), Full Gospel Business Men’s Fellowship International (FGBMFI) Nederland (www.fgbmfi.nl) en Vereniging Reformatorisch getuigenis in het Commerciële Leven (VRCL), ook wel Reformatorische Zakenvereniging (www.vrcl.nl). Er zijn ook nog tal van andere vak-gespecialiseerde organisaties.

Deze organisaties hebben in de meeste gevallen hun eigen vakbladen en er is een gezonde kruisbestuiving tussen de organisaties daar de leden veelal lid zijn of contact hebben met meerdere organisaties. Verder blijkt dat deze organisaties zich niet alleen richten op het managen van een bedrijf maar juist vanuit de Bijbel inzichten geven hoe je moet leidinggeven. Ik kom al jaren bij een CBMC-groep in Terschuur waar we iedere zaterdagochtend eerst de Bijbel bestuderen, eerst bidden en pas daarna eventuele (zakelijke) problemen behandelen. Ik weet dat er in Nederland tientallen soortgelijke groepen wekelijks bij elkaar komen op een soortgelijke basis, daarnaast zijn er nog eens honderden bedrijven waar werkgevers én werknemers op regelmatige basis samen bidden.

Als de geestelijke leiders van kerken zo nodig de christelijke managers willen nadoen dan adviseer ik hun, om eens naar zo'n bijeenkomst te gaan. Misschien kunnen ze er nog wat van leren.


Tags: Uncategorized

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

StudieboekenStudieboeken