‹ Aantekeningen bij de Bijbel: Update'Bijbelse planten' laten evangelie spreken ›
Saffraan
Gepubliceerd op 23-06-2006

Uw scheuten zijn een paradijs van granaatappelen, met edele vruchten, cyprus met nardus; Nardus en saffraan, kalmus en kaneel, met allerlei bomen van wierook, mirre en aloë, mitsgaders alle voornaamste specerijen.

Hooglied 4: 13-14


Saffraan, in het Hebreeuws כַּרְכֹּם karkom wordt slechts eenmaal in de Bijbel genoemd en wel in combinatie met andere specerijen welke geïmporteerd werden uit het Verre Oosten. Sommige commentatoren hebben het geïdentificeerd met de Koenjit (Curcuma longa L.), ook wel Geelwortel genoemd. Zij baseren zich op de Arabische naam كركم kurkum waarmee zowel de plant Geelwortel als de specerij saffraan mee wordt bedoeld.

Deze plant komt oorspronkelijk uit India, maar is later ook gekweekt in Ceylon, Fuiji en Queensland om zijn ondergrondse stengels waarvan, wanneer gedroogd en gemalen, het specerij "turmeric" wordt gemaakt. Turmeric is oranje/geel van kleur en heeft een aparte, zeer herkenbare gemberachtige geur. De plant wordt als medicijn gebruikt tegen allerlei kwalen, waaronder ontstekingen, menstruatieklachten, geelzucht, flatulentie, leveraandoeningen, darmklachten, huidaandoeningen en kiespijn.


Andere geleerden gaan er van uit dat met de karkom een andere plant wordt bedoeld, nl. de bekende Krokus (Crocus sativus L.) en welke ook dezelfde Arabische naam كركم kurkum draagt. De plant zou in Bijbelse tijden geïmporteerd zijn uit naburige landen. Het product saffraan wordt van de stampers van deze tere plantjes gemaakt. Hierbij dient opgemerkt te worden dat voor slechts één gram saffraan de stampers van 150 bloemen nodig zijn. Deze aromatische, enigszins bitter smakende, stampers bevatten een fel gele kleurstof en geven gerechten een gele kleur. Het eerste bekende gebruik van deze plant vond plaats in China, waar men het in de 7de eeuw gebruikte als drug en parfum. Ook de Grieken en de Romeinen waren zich bewust van de sterk aromatische werking en gebruikten het zowel als parfum als in bad. Het is niet bekend of reeds in Bijbelse tijden de stampers van de plant tot saffraan werden verwerkt.


Het lijkt mij dan ook zeer aannemelijk dat met de כַּרְכֹּם karkom niet de Krokus (Crocus sativus L.) maar de Geelwortel (Curcuma longa L.) wordt bedoeld in Hooglied.

Opgeslagen onder Saffraan


Tags: Flora, Hooglied

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

TuinTuin