‹ Noodweer en geen oranjestemmingJozua's lange dag ›
Nieuwbouw kerken Barneveld
Gepubliceerd op 27-06-2006

De laatste jaren hebben we alleen gehoord van leegloop van kerken, vandaag geeft het Reformatorisch Dagblad het volgende verslag betreffende de nieuwbouw van verschillende kerken in Barneveld omdat de bestaande kerken overvol zitten:


Als alles volgens plan verloopt, zal de gereformeerde gemeente in Nederland in Barneveld half november beginnen met de bouw van een nieuwe kerk aan de Lunterseweg. De gereformeerde gemeente, die zo’n 500 meter verderop aan dezelfde weg een nieuw bedehuis wil bouwen, is iets minder ver met de plannen.

Voor beide kerken liggen de bezwaarprocedures bij de gemeente Barneveld. Omwonenden hebben enkele bezwaren ingediend.

De gereformeerde gemeente in Nederland, waar ds. J. Roos voorgaat, hoopt komende maand te weten wie de hoofdaannemer wordt. Met een verwachte bouw- en afwerkingstijd van vijftien tot zestien maanden denkt S. de Vos, voorzitter van de bouwcommissie, dat de opening in het voorjaar van 2008 kan zijn. De kerk krijgt 2500 zitplaatsen. In het huidige pand zijn dat er nog ongeveer 1800. „Dat is veel te weinig”, aldus De Vos. „Elke zondag moeten we stoelen bijzetten en de zaal achter in de kerk zit ook vol. Bovendien kunnen gezinnen niet bij elkaar zitten.”

De kerk is inmiddels verkocht aan gemeentelid Wouter van Manen, voorheen directeur van een kachelhandel en momenteel eigenaar van fabrieken in Medemblik en België en van een ballonvaartcentrum. Van Manen heeft bovendien de kosterswoning, de pastorie, een woning en de parkeergelegenheid van de kerk gekocht. Hij wil bij de kerk 25 appartementen en een twee-onder-een-kapwoning realiseren. Hij verwacht binnen twee tot drie weken zijn plannen in te dienen bij de gemeente Barneveld. De kerk wil hij doorverkopen aan een andere kerkelijke gemeente. Als eerste is de hersteld hervormde gemeente in beeld. Het bedehuis zou daarvoor vanbinnen kleiner moeten worden. Van Manen zegt inmiddels enkele keren contact te hebben gehad. Ook de plaatselijke gereformeerde kerk heeft interesse getoond. „Mijn doel is de kerk te behouden als kerk. Er moet niet iets anders in komen. De gemeenteleden hebben op een ledenvergadering besloten dat ik het mocht kopen.”

Voor de gereformeerde gemeente, die wordt gediend door ds. C. Hogchem, wordt de bouw van een nieuwe kerk geen uitbreiding, maar het realiseren van een nieuwe gemeente. Dat betekent dat er na de opening twee gereformeerde gemeenten zullen zijn in Barneveld. Voorzitter A. van de Kieft van de bouwcommissie zegt niet te weten wanneer de bouw kan beginnen. „We hadden gehoopt dat we dit jaar de bouw zouden kunnen aanbesteden, maar dat is niet zeker.”

Er komt een kerk met 1400 tot 1500 zitplaatsen, met de mogelijkheid om in de toekomst een extra galerij bij te bouwen. Het huidige kerkgebouw telt 2200 zitplaatsen. „Daarmee zit de kerk overvol. Er moeten zelfs stoelen bij. Dat komt de brandveiligheid niet ten goede. Verreweg de meeste plaatsen zijn vrij, dus gezinnen met kinderen moeten vroeg aanwezig zijn om bij elkaar te kunnen zitten.”Tags: Kerken
Gerelateerde onderwerpen: Kerken

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Cadeauwinkel