‹ 60 jaar voor herstel Galilesche bossenCitaat van de dag ›
Pluto geen planeet meer
Gepubliceerd op 24-08-2006

Pluto is geen planeet meer. De Internationale Astronomische Unie (IAU) heeft donderdag besloten om de kosmos volgens nieuwe richtlijnen te definiëren en dat houdt in dat Pluto, ontdekt in 1930 en sindsdien bekend als planeet, zijn status van planeet verliest. Pluto voldoet niet aan de basisvoorwaarden.
Pluto is geen planeet meer

Volgens de nieuwe definitie is een planeet ,,een hemellichaam in een vrije baan om de zon dat dermate veel massa heeft dat het door zijn eigen zwaartekracht een zo goed als ronde vorm aan heeft genomen". Pluto voldoet niet aan deze voorwaarden, omdat dit hemellichaam zich in een baan om de zon bevindt die deels overlapt met die van de planeet Neptunus.

Pluto is nu gedegradeerd tot dwergplaneet. Deze status is eveneens toegekend aan Ceres (een asteroïde die begin 19de eeuw al planeet genoemd werd) en 2003 UB313, een ijzig hemellichaam dat de bijnaam Xena heeft gekregen van zijn ontdekker. Nu zijn er van de 'klassieke' negen planeten in ons zonnestelsel nog slechts acht over: Mercurius, Venus, Aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus.

Referenties:


Tags: Astronomie
Gerelateerde onderwerpen: Astronomie

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Cadeauwinkel