‹ KappertjeL'shana tova! ›
Christenvervolging: Indonesië
Gepubliceerd op 20-09-2006

De drie Indonesische christenen, die ter dood zijn veroordeeld voor geweld tegen moslims, worden morgen terechtgesteld. Dat heeft hun advocaat gisteren bekendgemaakt.Tegen hun executie is wereldwijd geprotesteerd, en ook paus Benedictus XVI heeft de Indonesische regering gevraagd de executie niet uit te voeren.

De drie mannen hebben om gratie gevraagd, maar het is niet duidelijk of en wanneer de Indonesische regering daarover zal beslissen.

Fabianus Tibo, Marianus Riwu en Dominggus Silva zijn in 2001 ter dood veroordeeld omdat ze een rol zouden hebben gespeeld in de aanval door een groep woedende christenen op een islamitische kostschool in Poso op het eiland Sulawesi. Bij de aanval zouden meer dan tweehonderd moslims zijn gedood.

Tijdens chistelijk-islamitische botsingen op Sulawesi zijn tussen 1998 en 2001 in totaal zo'n tweeduizend mensen om het leven gekomen. Christenen vormen in Indonesië een kleine minderheid.

Volgens advocaat Roy Rening hebben de aanklagers gisteren aan de drie veroordeelden de brief overhandigd waarin staat dat zij morgen geëxecuteerd zullen worden. Zij zouden aanvankelijk vorige maand ter dood worden gebracht, maar dat werd uitgesteld na felle betogingen van duizenden Indonesiërs en de oproep van de paus.

In Indonesië wachten ook drie islamitische militanten op executie, die veroordeeld zijn voor hun rol in de bomaanslag op nachtclubs op Bali in 2002, waarbij meer dan tweehonderd mensen werden gedood.

Hun executie is enkele weken geleden aangehouden omdat de verdediging een herziening van het proces heeft afgedwongen.

Bronnen:


Tags: Christenvervolging
Gerelateerde onderwerpen: Christenvervolging

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

De Bijbelonderzoeker