‹ Geen andere goden dienenLinze ›
Barnevelds kerkleven
Gepubliceerd op 21-10-2006

Als men naar kerkelijk Barneveld kijkt, is het altijd interessant om te zien wat voor pluimage daar allemaal rondloopt. Voor de rest van Nederland mag Barneveld dan als orthodox en in het stenen tijdperk levend worden bestempeld, maar dat valt best wel mee.

Er heeft een ware Reformatie plaatsgevonden, zo zijn velen tegenwoordig Hervormd in hun denken, en sommige progressieven zijn zelfs Hersteld Hervormd. Nee de kerk is in Barneveld een bruisende beweging, ga maar eens kijken langs de kant van de Barneveldse beek, daar waar je een bordje artikel 31 ziet staan, daarachter langs de oever nog achter het gekrookte riet, daar zie je in de beek de Maranatha gemeente mensen dopen, niet te verwarren met de wederdopers die iets verder stroomafwaarts te vinden zijn. Iets verder stroomopwaarts in deze geestelijke omgeving, aan de grens van Barneveld zie je de Doorbrekers bezig om de dam naar andere gemeentes te doorbreken. Het kan dan ook niet anders dat in zo'n waterrijk gebied op de droge Veluwe, de jeugd van Pottershand zitten te kleien.

Nee orthodox is Barneveld in zijn geheel niet, zag je vroeger allerlei verschillende bouwsels, die zijn allemaal gesloopt en daarvoor in de plaats zijn een paar moderne bouwwerken gekomen. Johannes Fontanus kan met veel eer op zijn werk in Gelderland terugkijken, niet voor niets is er zondagochtends in zijn gebouw een waar College van allerlei verschillende kerken. Maar ook de Luthersen, de Hervormden en de Gereformeerden hebben tegenwoordig een gebouw, helaas een beetje te snel gebouwd want volgens boze geruchten heeft men last van splijtzwam, maar deze zijn Hersteld. Nee alles gaat over Roos'en, er is namelijk besloten dat de gereformeerde gemeente (niet te verwarren met de gereformeerde gemeente) een nieuw te bouwen onderkomen betrekken (niet te verwarren met de gereformeerde gemeente die dat ook gaat doen) en dat hun oude gebouw Hersteld wordt en dat deze zich dan de Gerenoveerden gaan noemen.

In het centrum van deze nieuwbouw is het Kruispunt te vinden, en bij het oude station een schitterende Kandelaar, Daarnaast is er een restaurant McChurch waar men christelijke kippen kan eten. Daarna kan men bij eventuele maagproblemen terecht bij de parochie die daar een speciale zalf voor heeft.

Waar anders dan in Barneveld vindt men zo'n echte gezindtheid, men heeft zich vrijgemaakt van het oude verbond. Weliswaar zijn er bij al deze vernieuwingen soms wat problemen, zo wilde men een Kot bouwen (pardon herstellen), maar daar werd nogal lauw op gereageerd.
Voor deze problemen heeft men een omgangscode in het leven geroepen en dankzij een federatieovereenkomst zijn de kerkmunten gehandhaafd.

Er is dan ook geen enkele vorm van censuur nodig, geruchten dat er een verwording van de Kerk is, worden terzijde geschoven en men wijst erop dat er geen terugkeer naar de afgoden is, want dankzij een deugdelijk leiderschap wordt alleen naar de toekomst gekeken. Zo is er een speciale orgelcommissie, die zorgt voor de vrolijke noot in deze christelijke gemeenschap, er is zelfs een popversie gemaakt van de Psalmen, dit omdat men er niet uitkwam of ze nu ritmisch of niet-ritmisch gezongen moesten worden. Als klap op de Vuurpijl is er een omroep gevonden, die vanuit het Kasteel de Schaffelaar de uitzendingen gaat verkondigen, zonder direct al te hoog van de toren te springen.

Men kan dan ook niet anders zeggen dat in deze bruisende gemeenschap, het er zondags zwart van de mensen is.


Tags: Kerken
Gerelateerde onderwerpen: Kerken

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

StudieboekenStudieboeken