‹ Barnevelds kerklevenMOMENTUM, een nieuw tijdschrift ›
Linze
Gepubliceerd op 23-10-2006

Linzen worden in de Bijbel verschillende keren genoemd, niet alleen at Ezechiël het(Ez 4:9), toen hij 390 dagen op één zij moest liggen, maar ook David (2 Sam17:28) kreeg tijdens zijn vlucht voor zijn zoon Absalom geroosterde linzen aangeboden door trouwe aanhangers.

Een van de meest ingrijpende gebeurtenissen die te maken heeft met de Linze kunnen we vinden in Genesis 25, waar de huiselijke Jakob bezig was om om een linzensoep te maken. Ezau, de oudere broer van Jakob was een ongecompliceerde jongen en in veel dingen juist het tegengestelde van Jakob, kwam die dag thuis nadat hij had gejaagd. Uitgehongerd en vermoeid van zijn inspannende dag had hij een stevige trek en lustte wel zo'n lekkere kop soep, geen wonder dat Ezau zei: Ik ben uitgehongerd, geef me eens wat van dat rode spul dat je daar hebt. Jakob, uitgekookt als hij was antwoordde: Zeker dat kun je krijgen, maar dan wil ik je eerstgeboorterecht. Ezau, niet denkend aan de gevolgen of dacht misschien wel dat Jakob een grap maakte, reageerde zwaar overdreven Man, ik ga sterven en wat heb je dan aan het eerstgeboorte recht. Echter later, drong de volle waarheid tot hem door, Jakob had op een slimme manier het eerstgeboorte recht van hem ontfutseld en was op die manier juridisch bezien de stamhouder geworden, met alle bijbehorende rechten (Volgens de Oosterse traditie was de oudst geborene de stamhouder, ook als deze slechts een paar minuten ouder was). Jakob de wraak van zijn broer niet afwachtende, vluchtte naar zijn oom Laban waar hij later, via allerlei intriges, met zijn twee nichten trouwde


Opgeslagen onder: Linze


Tags: Flora, Linze
Gerelateerde onderwerpen: Linze

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Doneer Aantekeningen bij de Bijbel