‹ Hebreeuwse maandenSter van Bethlehem: NGC2264 ›
Wadi's
Gepubliceerd op 11-11-2006

De lokale overheid is op het idee gekomen om in ons dorp een aantal wadi's aan te leggen. Ik dacht eerst dat dit een vergissing was van de krant. Maar het blijkt dat het afgelopen jaar hier al eerder over is gesproken. Volgens de lokale overheid zou een 'Wadi is nuttig en multifunctioneel' zijn. Ik vraag me af wat ze daarmee bedoelen.

Ik heb al eerder geschreven over wadi's en hoe gevaarlijk deze zijn. Wadi's ontstaan als het regenseizoen begint, door de grote neerval zoekt het water een uitweg en stroomt naar de lager gelegen gedeelten, daarbij worden ze vaak tijdelijke woest kolkende rivieren die alles wat zich op hun pad bevinden met zich meesleuren. Ik kan me dan ook niet voorstellen dat ze dit bedoelen, de overheid wil toch niet in een dichtbevolkt gebied zo'n soort situatie creëren, we hebben dit van de zomer nog meegemaakt.Het is dan ook niet verwonderlijk dat er al bijna-ongelukken zijn geweest, de vraag is dan ook wat wordt bedoeld met "functioneel".

Na wat uitzoekwerk, blijkt dat ze helemaal geen wadi's bedoelen maar een systeem die overtollig regenwater niet naar het riool maar naar andere plekken willen afvoeren. In normaal Nederlands zouden we dit sloten noemen, maar ook dat wordt er niet mee bedoeld, Het is nl. de bedoeling dat het water niet wordt afgevoerd maar daar blijft waar het valt. De vraag is af het nuttig is om grote neerval in een dorp te verzamelen, logischer is het dat dit zo snel mogelijk richting buitengebied wordt afgevoerd waar het kan worden opgenomen in de bodem. Maar dat is blijkbaar niet de bedoeling. Duurzaam waterbeheer noemen ze dit.

In ieder geval, het is mij niet duidelijk wat de overheid nu wil en of de veiligheid van ons burgers in het geding is. Voor hen die willen weten wat wadi's zijn, zie onderstaande foto's en oordeel zelf of we dit in Barneveld willen.

Foto's zijn overgenomen van Nir Oren en Ferrell Jenkins kijk op deze pagina's voor nog meer informatie.


Tags: Uncategorized

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Livius Onderwijs