‹ Christenvervolging: PakistanChristenvervolging: China ›
Kerstmis: engelenverschijningen
Gepubliceerd op 28-11-2006

Sommigen zijn van mening dat de ster van Bethlehem een engelenverschijning zou zijn geweest. Maar waren het deze gezanten van God, die Zijn boodschappen doorgaven aan de mensheid, betreffende de geboorte van Zijn zoon? Hoe moet men dan verklaren, dat er gesproken wordt over een "ster" die in het Oosten gezien was door de magoi?

Als men de eerste hoofdstukken van de Evangeliën leest, dan valt het op dat er over verschillende engelen verschijningen wordt gesproken. Het is goed om in te zien dat bij een van de belangrijkste gebeurtenissen in de wereldgeschiedenis: de geboorte van Christus, ook de engelen worden ingeschakeld om verschillende personen hiervan op de hoogte te stellen.

Als eerste de priester Zacharias, wanneer deze in de tempel het wierookoffer brengt, en onderbroken wordt in zijn werkzaamheden door de engel Gabriël, welke verschijnt en aankondigt dat zijn hoog bejaarde vrouw Elizabeth een zoon zou krijgen. Niet zomaar een zoon, maar een zoon die groot zal zijn voor het aangezicht van de Heere God, hij zal reeds vervult zijn met de Heilige Geest als hij nog in de baarmoeder van Elizabeth zijn moeder is. Hij zal vele van zijn landgenoten bekeren tot de Heere hun God, en hij zal dit doen met de kracht en de geest van de profeet Elia. Hij zal de aankondiger zijn van de Zoon van God. Hoewel Zacharias en Elizabeth vele jaren gebeden hadden voor een zoon, kon Zacharias op dat moment niet geloven dat deze verhoring echt was, om die reden werd hem dan ook door de engel Gabriël het zwijgen opgelegd zodat hij niet meer kon spreken en wel tot de geboorte van zijn zoon Johannes. De vele bezoekers van de tempel kunnen we als getuigen aanhalen.

Een andere engelenverschijning wordt in de Bijbel genoemd wanneer Jozef erachter komt dat zijn ondertrouwde vrouw (wij zouden nu zeggen zijn verloofde) zwanger was , daar dit in die dagen een zeer precaire zaak was, wilde hij haar in het geheim verlaten om haar zodoende niet tot schande te brengen. Op dat moment verschijnt er een engel in zijn droom en krijgt hij te horen dat zijn vrouw zwanger was door de Heilige Geest, en krijgt dan van de engel de opdracht om zijn vrouw niet te verlaten.

Dezelfde engel Gabriël die aan Zacharias verscheen komt zes maanden later bij Maria de verloofde van Jozef en verkondigt het grote nieuws dat zij zwanger is van de Heilige Geest en dat zij de Zoon van God zal baren. Als teken krijgt zij dan de bevestiging dat haar tante Elizabeth reeds zes maanden zwanger is, waarop zij direct naar haar oom en tante reisde.

Als laatste engelen verschijning kan genoemd worden de engelen die verschenen aan de herders die in de buurt van Bethlehem de wacht hielden bij hun kudden.


Tags: Engelen, Kerst, Ster van Bethlehem, Uncategorized
Gerelateerde onderwerpen: Engelen, Kerst

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij