‹ Prof. dr. E. J. Kuiper overledenInteractieve atlas Israël ›
Is de HEERE dezelfde als Allah?
Gepubliceerd op 04-12-2006

Sinds een paar jaar hoor ik regelmatig de stelling dat de HEERE uit de Bijbel dezelfde is als de Allah uit de koran en dat de profeet Isa dezelfde is als de christelijke Jezus. Bij dit soort stellingen is het altijd goed om je af te vragen of dit zo is, en zoja wat dan de overeenkomsten zijn. Of als dit niet zo is, waarin dan de verschillen zitten.

We kunnen ons zelfs de vraag stellen: "Wat maakt het allemaal uit?" of zoals ik een aantal weken geleden hoorde "What's in a name?". Tenzij iemand in syncretisme gelooft (dit is een mengeling van verschillende geloven. Het is een filosofie dat er waarheid is in alle religies, dat iedereen God op zijn eigen wijze kan en mag aanbidden en dat alle godsdiensten uiteindelijk naar dezelfde God leiden), zal ieder serieus denkend mens instemmen met de constatering dat de waarheid in zijn aard drammerig is. Het is intolerant tegenover de leugen. Het is zelfs in hoge mate irritant als men voor langere tijd grote hoeveelheid leugens heeft geslikt.

Hoe populair het syncretisme heden te dage is, wordt vanuit de Bijbel (Joh. 14:6) gesteld dat "niemand tot de Vader komt dan door Christus" en dat iedere andere leer niet van Hem is, maar van demonen. Om die reden is het van belang dat de waarheid, hoe irritant ook, boven water komt.

De eerste vraag die we ons stellen is: waar komt de naam 'Isa' vandaan. Taalkundigen hebben zich er over verbaasd waarom de koran de naam 'Isa voor Jezus gebruikt. Als men de linguïstieke regels van de Semitische talen (Hebreeuws, Aramees, Assyrisch, Arabisch, Ethiopisch, Phoenisisch, etc.) volgt, is 'Isa niet de Arabische vertaling van het Griekse Ιησους "Ie'sous", Dat zou Yəs̱uˀ of vollediger Yəhōs̱uˀ zijn. Dit laatste is dan ook gebruikt door vertalers van het Nieuwe Testament in het Arabisch. Waar komt dan die naam 'Isa vandaan?

Nu blijkt dat de joden in Yathrib de naam Esau gebruikten om daarmee Jezus te vernederen. Omdat deze joden Jezus verwierpen als hun Heer en Meester en daarmee ook Zijn leer, zagen ze in Hem een type van Esau, de afgewezen broer van Jakob. 'Isa, Ai'sa of Essa zijn de Arabische vertalingen van de naam Esau, waarmee de Joden spraken over de stichter (d.w.z. Jezus) van het christendom. Mohammed hoorde via de Joden van Yathrib deze naam en werd zo later in de koran opgenomen.

Een volgende keer wil ik dieper op dit onderwerp ingaan.


Tags: Religies, Uncategorized

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

BoekenBoeken