‹ Christenvervolging: Irantekst Cyrus cylinder online!! ›
De menorah in de synagoge
Gepubliceerd op 15-12-2006

In iedere synagoge hang een lamp, welke altijd brandend wordt gehouden. De vorm van deze lamp is niet specifiek voorgeschreven, soms is het een hangende lamp, soms een staande of een andere vorm. Zelfs de plek waar de lamp moet staan, is geen vaste. In de meeste synagoge's is hij te vinden voor de ark of bij de ingang. In sommige synagoge's zijn er zelfs twee te vinden.

Deze lamp is het Nér-tamied, het eeuwige licht, hoewel rabbijn de Vries liever spreekt over het "gestage licht", want zegt hij het licht kan wel eens in een onbewaakt ogenblik uitgaan, net zoals bij het oermodel is het niet een altijd brandend, maar een regelmatig verzorgd licht. Hiermee bedoeld hij het licht van de gouden kandelaar of menorah, die in de tabernakel en later in de Tempel van Salomo en die van Ezra stond.

Deze kandelaar, stond in het heilige deel van de tabernakel en tempel en moest dag aan dag, zowel 's morgens als 's avonds vernieuwd worden. Zo ook bij het Nér-tamied die een herinnering is aan de menorah in de oude heiligdommen. Een herinnering zegt rabbijn de Vries omdat in de synagoge geen altaar en geen toonbrood is, om die reden heeft de lamp dan ook vaak niet de vorm van de menorah.

Als iemand overlijd wordt ook een licht opgestoken voor 12 maanden (het zgn. rouwjaar), om die reden wordt door sommigen gedacht dat het Nér-tamied ook als een gedachtenislicht wordt gezien ter ere van de gestorven leden van de gemeente. Dit is het echter niet, en in die gevallen zul je dan ook altijd twee lampen zien in de synagoge, waarbij eentje bewust voor dit doel doel is.

Toch is in het joodse leven de vorm van de oude menorah niet geheel verdwenen, deze kandelaar doet dienst op het feest van Chanoekah, welke deze avond is begonnen.


(c) Holiday in Israel


Opgeslagen onder: Menorah


Tags: Israël

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Electronica algemeen