‹ Ster van Bethlehem: BileamRama ›
Analemma
Gepubliceerd op 23-12-2006

Een analemma laat in een figuur de beweging van de ware Zon op een vast tijdstip zien, gedurende een jaar. Zo varieert de hoogte van de Zon aan de hemel met de seizoenen, als gevolg van de scheve stand van de Aardas. Dit is meetbaar in de declinatie van de Zon aan de hemel. Daarnaast staat de Zon niet iedere dag om dezelfde tijd in het zuiden, maar bijvoorbeeld in februari tot een kwartier later en in november een kwartier vroeger dan gemiddeld. Dit verschil tussen de doorgang in het zuiden van de middelbare Zon (een denkbeeldige Zon die met constante snelheid langs de hemel beweegt) en de ware Zon wordt tijdsvereffening (equation of time) genoemd. De oorzaak van het feit dat de ware Zon niet met constante snelheid langs de ecliptica beweegt is dat de Aarde een elliptische baan om de Zon heeft. De Aarde staat soms dichter bij de Zon dan gemiddeld en beweegt dan sneller dan gemiddeld, soms verder van de Zon en beweegt dan langzamer.

Analemma te Delphi
(c) Anthony Ayiomamitis


Tags: Astronomie
Gerelateerde onderwerpen: Astronomie

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Livius Onderwijs