‹ Ark van Noach vaart uitDriekoningen ›
Christenvervolging: Ethiopië
Gepubliceerd op 05-01-2007

Protestanten in Ethiopië krijgen steeds vaker te maken met radicale moslims uit eigen land of uit omliggende landen. Toch komt het gevaar ook van dichterbij. De kerken zien zich geconfronteerd met haatgevoelens vanuit de Ethiopische Orthodoxe Kerk.

Het aantal protestantse christenen groeit snel in Ethiopië, en dat is tegen het zere been van de Ethiopische Orthodoxe Kerk (EOK), de traditionele volkskerk in het Afrikaanse land. Inmiddels maken protestanten ruim 16 procent van de 71 miljoen mensen tellende bevolking uit. „En die groep groeit”, weet Carla Rozema, medewerkster van de gereformeerd vrijgemaakte zendingsorganisatie De Verre Naasten (DVN) in Zwolle. „Er is een enorme honger naar het Evangelie van Jezus Christus.”

Vooral voorgangers en pas bekeerde christenen op het platteland komen in aanraking met agressie van EOK-leden. „Zo hoorden we het verhaal van een dominee van een presbyteriaanse kerk in Addis Abeba. Hij vertelde over een ontmoeting met een man aan wie hij een folder met informatie over het christelijke geloof had meegegeven. Na een jaar kwam deze man terug bij de dominee en vertelde hoe hij het goede nieuws over Jezus had verspreid in zijn omgeving. In zijn stam hadden maar liefst twintig mensen zich bekeerd tot het christelijke geloof.

Met Bijbels en meer informatie vertrok de man weer terug naar huis, waar hij verderging met het verspreiden van het Evangelie. Toen viel men hem echter lastig en stak een van de grashuizen op zijn erf in brand. In die brand vond z’n jongere broer de dood. Ook verloor hij vee en alle materialen die werden gebruikt voor de kerkdiensten.”

Dit soort incidenten zijn geen uitzondering op het platteland van Ethiopië, zegt Rozema. „Er zijn betrouwbare rapportages over mishandelingen en moorden -soms tientallen tegelijk- op christenen, met zowel moslims als EOK-leden als dader. Ook worden regelmatig christelijke kerken in brand gestoken. Deze christenen proberen via de lokale overheden bescherming te krijgen, echter met wisselend succes. Officieel kent het land vrijheid van godsdienst, maar als je als christen een moslim probeert te overtuigen, dan heb je een probleem.”

Niet alleen op het platteland van Ethiopië zijn er spanningen, maar in de hele regio ondervinden christenen problemen als ze openlijk over hun geloofsovertuiging spreken. In het zuiden, bij de grens met Somalië en Kenia, ontstonden onlangs spanningen na de bekering van twee vooraanstaande moslims tot het christendom. Na aanvallen van moslims op christenen raakten 3000 christenen ontheemd.

Bron: Reformatorisch Dagblad


Tags: Christenvervolging
Gerelateerde onderwerpen: Christenvervolging

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Korting op je studieboeken