‹ DriekoningenWaar ligt Nob ›
De ark van Noach (2)
Gepubliceerd op 07-01-2007

Een vorige keer heb ik het aspect behandeld of alle verschillende soorten dieren in de ark pasten, deze keer wil ik ingaan op de zorg die gegeven moest worden aan deze dieren tijdens de vloed.

Veel dieren, vooral insecten, vereisen special voedsel. Koalas leven bijv. van verse eucalyptus bladeren, en sommige zijderupsen eten niets anders dan de bladeren van de moerbeiboom. Voor duizenden plant soorten (misschien zelfs de meeste), is er minstens één dier dat slechts één soort plant eet. We kunnen ons dan ook afvragen hoe Noach al die planten verzamelde aan boord?

Andere dieren zijn strikte carnivoren, en sommigen van die specialiseren zich ook nog eens op bepaalde soorten voedsel, zoals kleine zoogdieren en insecten. Ook hier geld de vraag hoe bepaalde Noach al die speciale diëten voor deze dieren? Temeer daar veel dieren ook nog eens vers voedsel nodig hebben. Bijvoorbeeld veel slangen eten slechts levend voedsel (of minstens warm en zich bewegend voedsel), terwijl de meeste spinnen de plaats van hun prooi bepalen door de trillingen het veroorzaakt en alleen op die manier eten. Verder vereisen de meeste plantenetende insecten vers bladeren. Het is dan ook een terechte vraag hoe Noach al dit voedsel vers hield, om nog maar te zwijgen over de vraag of er extra dieren waren meegenomen om als voedsel te dienen.

Vroeger, voor de uitvinding van het inblikken en koeling, was de conservering van voedsel een belangrijke zorg op de lange zeereizen. De grote hoeveelheden voedsel aan boord zijn een ideale omgeving voor allerlei ongedierte (welke allemaal aan boord waren), dit en de grote vochtigheid die op ieder schip aanwezig is, en dus ook op de ark, zijn een ideale basis voor het uitbreken van allerlei ziekten en pestilentiën zijn.

Natuurlijk kan men beargumenteren, dat veel insecten als een cocon zijn meegenomen, terwijl veel grotere dieren een soort winterslaap hielden, maar dit lost niet alle problemen op. Andere geleerden gaan ervan uit dat de technische kennis toen op een hoog pijl stond en dat om die reden er oplossingen moeten zijn geweest voor de conservatie van het voedsel. Echter dit is allemaal niet bewezen en is puur speculatie.

Een volgende keer wil ik ingaan op een aantal andere problemen die Noach het hoofd moest bieden.

Opgeslagen onder: Ark van Noach


Tags: Ark van Noach, Ark van Noach + Zondvloed

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij