‹ De sloop van de Toren van BabelBijbelse plaatsen ›
Soaken of opdrogen?
Gepubliceerd op 08-02-2007

Soaken in Nederland steeds populairder, zo staat op de voorpagina van de laatste Uitdaging. Even vroeg ik me af wat dit nu voor iets nieuws was. Soaken betekent "doordrenkt worden", de vraag die bij me opkwam waarmee danwel?

Het blijkt dat in dit drukke leven van tegenwoordig, je als moderne christen moet soaken, dat houdt in dat je minstens een half uur moet gaan liggen of zitten, om zo de smachtende ziel naar God tot rust moet brengen. Om in deze gewenste toestand te komen is achtergrondmuziek toegestaan, waarbij het liefst aanbiddingsmuziek, want "zachte en intieme aanbiddingsmuziek zal je helpen je ziel tot rust te brengen en je dichter bij God te brengen".

Nu heb ik in de Bijbel wel gelezen dat je als christen moet bidden en danken, maar dat je moet "rusten in gebed" heb ik nog nooit ergens gelezen, de vraag doet dan ook op waar komt dit vandaan. Het is (voor mij althans) niet verwonderlijk dat deze hype wederom uit de koker van de Toronto Airport Christian Fellowship (TACF) komt. Deze gemeente beroemd en berucht om de zogenaamde Toronto blessing, waarbij men luid lachend, huilend of brullend als een dier op de grond vielen als teken dat ze aangeraakt waren door de geest. Welke geest is niet duidelijk, maar dat het niet kan gaan om de Heilige Geest blijkt wel uit het feit dat nergens in de Bijbel wordt gesproken dat de Heilige Geest kinderen van God verlaagd tot dolle dieren. En ook nergens wordt in diezelfde Bijbel vermeld dat christenen achterovervallen en daardoor gewond raken.

Terugkomend op het soaken, het is belangrijk om ook dit te toetsen. Het idee om in stilte tot rust te komen en daarbij op de grond te gaan liggen en jezelf helemaal leeg te maken van alle gedachten is niet nieuw, we zien dit verschijnsel bij verschillende Oosterse godsdiensten zoals het boeddhisme en het hindoeïsme. Ook in New Age- kringen is dit een bekend verschijnsel.

Verder is bekend uit deze godsdiensten dat tijdens deze meditatieve momenten de menselijke geest openstaat voor allerlei occulte invloeden. Dit wordt ook onderkend door de leiding van TACF en zij zeggen dat "de avond wordt bedekt door het gebed van het ministry team. Daarmee willen wij een veilige sfeer creëren, waar ruimte is voor vrijheid en eigenheid van iedereen." Met andere woorden we hoeven niet bang te zijn, want er wordt tijdens het soaken voor de soakers gebeden, waardoor deze voldoende beschermd zijn tegen eventuele boze infiltratie. Ik zie dit zelf als een levensgevaarlijke situatie, want als men niet zou soaken, maar zou bidden tot God zoals dat in de Bijbel staat beschreven, dan hoefde men niet te bidden voor de veiligheid.

Als men tijdens zo'n avond zou lezen uit de Bijbel (wat men niet doet) dan zou men erachter komen, dat men God niet moet verzoeken met door je geest open te stellen voor allerlei infiltraties. Maar kan men nog verwachten van "gevallen" christenen die blaffen als honden en kakelen als kippen zonder kop, dat je de Bijbel als toetssteen moet gebruiken? Nu lijkt het eerder dat deze christenen opdrogen in plaats van gedrenkt worden.

Bronnen:


Tags: Dwaalleer, Gemeente

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

KlussenKlussen