‹ MaansverduisteringJonge ouders ›
Kind soldaten
Gepubliceerd op 05-03-2007

Een tijdje geleden hoorde ik tijdens een preek dat David nog een jonge knul was toen hij door Samuel tot koning werd gezalfd (1 Sam 16). Tijdens deze dienst zat ik de desbetreffende passage verder te lezen (ja ik weet het, ook ik laat me wel eens afleiden tijdens een preek) en zag dat deze jonge David als een dapper held en krijgsman wordt afgebeeld (vs. 18) en dat hij niet veel later zelfs Goliath versloeg (1 Sam 17), dat hij jong moest zijn blijkt uit de opmerkingen van Saul "Hoe kan een jongen als jij vechten tegen de Filistijn? Jij bent nog veel te jong en hij is als van jongs af aan soldaat!" en van Goliath zelf welke "luid commentaar gevend op dat jonge ventje met zijn rossige haar."

(c) BEAN

Eenmaal thuis ben ik eens verder gaan zoeken in de Bijbel en zag dat David niet de enige jongen was die vocht in een oorlog. Ook Lamech pocht erover dat hij "een jongeling heeft gedood, om zijn buil" (Gen 4: 23) en de meeste moderne commentaren zijn het erover eens dat hier niet wordt gesproken over een kind maar om een jeugdige krijger.

Een ander geval is Jether, de zoon van de richter Gideon, die zo jong was dat hij niet met zijn zwaard een paar gevangenen durfde te doden (Richt 8:20). Blijkbaar was hij met zijn vader meegetrokken om de Midianieten te achtervolgen.

Een paar hoofdstukken daarvoor lezen we dat de moeder van Sisera voor hem op de uitkijk staat en niet zijn vrouw (Richt 5:28-30), zeer waarschijnlijk is ook dit een aanduiding dat Sisera nog zeer jeugdig was en nog niet getrouwd.

Ook in de seculiere geschiedenis komen we jeugdige krijgers tegen, zo vinden we in een Egyptische inscriptie dat Ramses II "een officier van het leger" was toen hij een tiener was. (J.H. Breasted, Ancient Records of Egypt, Vol III, § 288, 1906) en ook Yasmah-Addu werd koning van Mari toen hij nog een kind was (ARM I 85:6 à at-ta şí-iḫ-re-ta, "en jij, jij bent een kind") en van hem werd verwacht dat hij "handelde als een man" en zijn troepen leidde in militaire expedities (ARM I 69).

Blijkbaar is het fenomeen kindsoldaten niet iets van de laatste jaren, maar was het ook in de oudheid een bekend fenomeen.

Opgeslagen onder: Kind soldaten


Tags: Oorlog
Gerelateerde onderwerpen: Oorlog

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Doneer Aantekeningen bij de Bijbel