‹ Flavius JosephusOnline boekrollen ›
Prof. Ridderbos (98) overleden
Gepubliceerd op 10-03-2007

KAMPEN - Prof. dr. H. N. Ridderbos is donderdagavond op 98-jarige leeftijd overleden. Hij stierf in zijn woning te Kampen, waar hij nog met zijn vrouw woonde.

Herman Nicolaas Ridderbos werd geboren op 13 februari 1909 in het Friese Oosterend. Herman studeerde theologie in Kampen en aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. In 1934 werd hij gereformeerd predikant in Eefde-Gorssel. Daarna stond hij te Rotterdam-Charlois (1939). Van 1943 tot 1975 was hij hoogleraar aan de Theologische Hogeschool te Kampen. In 1936 promoveerde hij op ”De strekking van de bergrede naar Matthéus”. Van hem verschenen tal van commentaren op Bijbelboeken en andere publicaties. Bekende werken van hem waren ”De komst van het Koninkrijk” en ”Paulus, ontwerp van zijn theologie”.

Tijdens zijn hoogleraarschap bezon hij zich onder meer op de aard van het Schriftgezag. Hij keerde zich tegen de gedachte dat de evangeliën slechts interpretaties waren van wat Jezus deed. De evangeliën zijn volgens hem een getuigenis en een teboekstelling van de zelfopenbaring van Jezus Christus. Hij legde in zijn leven steeds meer de nadruk op het inhoudelijk gezag van de Schrift. „De Bijbel is een heel bijzonder boek, maar dat wil niet zeggen dat het op alle onderdelen van kaft tot kaft helemaal waar moet zijn”, zei hij in een gesprek met deze krant ter gelegenheid van zijn 95e verjaardag.

In het conflict rond Herman Wiersinga over de verzoening nam hij het op voor de klassieke verzoeningsleer, die uitgaat van de verzoening door voldoening. Ridderbos geloofde echter niet dat de Gereformeerde Kerken vrijzinnig waren geworden. Wel was er sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw een stuk „afvalligheid” gekomen.

Bron: RD


Tags: Condoleance, Uncategorized

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

BoekenBoeken