‹ Christenvervolging: OezbekistanVernieuwingsfestival 20-22 april a.s. ›
Stokrozen
Gepubliceerd op 18-03-2007

Wordt ook het onsmakelijke gegeten zonder zout? Is er smaak in het witte des dooiers? Mijn ziel weigert uw woorden aan te roeren; die zijn als mijn laffe spijze.

Job 6: 6-7


Voordat mijn zwager verhuisde had hij een schitterende tuin die overwoekerd werd door stokrozen in allerlei kleuren. Verschillende zaden van deze planten heb ik meegenomen om ze in een hoekje van mijn tuin op te laten komen. Door het warme weer zag ik van het weekend dat deze zaden al begonnen te ontkiemen. Ik heb ze in mijn tuin geplant, niet alleen omdat ze mooi zijn, maar ook omdat ik ooit had gelezen dat deze plant ook in de Bijbel voorkomt.

Het betreft Job 6: 6, een van de moeilijkere passages in de Bijbel met betrekking tot het determineren van planten, veel vertalingen vertalen dit met het wit van een ei. Het Hebreeuwse ריר "reer" dat hier gebruikt wordt voor "wit", wordt elders vertaald met "slijm, speeksel". Zo lezen we in de passage als David naar Gath vertrekt, dat hij "zijn speeksel ("reer") langs zijn baard laat lopen" (1 Sam 21).
Het woord חלּמוּת "challâmûth" wat in verschillende vertalingen met "ei" wordt vertaald is nog moeilijker, daar het alleen in deze passage voorkomt, gewoonlijk wordt בּיצה "bêytsâh" gebruikt voor een ei. חלּמוּת "challâmûth" heeft de betekenis van "smakeloos[heid] van een plant". Volgens botanisten als M. Zohary gaat het dan om een plant uit de Kaasjeskruid familie (Malvaceae), zoals het kaasjeskruid (Malvia sylvestris) en de stokroos (Alcea setosa).

Deze planten komen overal ter wereld voor als onkruid langs wegen, heggen en onbebouwde plaatsen. En kenmerkend is dat (bijna) alle planten van deze familie veel slijm als bestanddeel hebben (denk aan de plakkerige zaden als je deze wil verzamelen). In Israël zijn ze vooral te bewonderen in het noordelijk deel en de Jordaanvallei. Geniet ervan, maar pluk ze niet, binnen de kortste keren zijn ze verwelkt.

Opgeslagen onder: kaasjeskruid


Tags: Flora

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

BoekenBoeken