‹ Het leeuwendeel van bezoekersMuur uit eerste tempel periode ontdekt ›
Geheimschrift
Gepubliceerd op 31-03-2007

Tegenwoordig is geheimschrift of het encrypten van tekst een belangrijk onderdeel van de automatisering, neem alleen al de passworden die je moet intypen als je wilt inloggen. Niemand wil dat iemand anders deze kan lezen, want dat zou toegang geven tot je o zo waardevolle informatie.

Nu is dit niet iets van de laatste tijd, tijdens bijna alle oorlogen werd geheimschrift gebruikt om zo te voorkomen dat de vijand de informatie zou kunnen lezen, mocht deze per ongelijk in hun handen vallen. Ook in de Bijbel komt een paar keer zoiets voor en wordt een van de meest simpele coderingen gebruikt, het zogenaamde Atbash-geheimschrift (dat van joodse oorsprong is). Bij dit geheimschrift wordt de A vervangen door een Z, de B door een Y, de C door een X, etc.

Het meest bekende voorbeeld is het woord Sesach in Jer 25:26 en 51:41 waar Babel mee wordt bedoeld. Een ander voorbeeld is Jer 51: 1 waar het cryptische zinnetje "in het hart van degenen" wordt genoemd dit "LEB-QAMAI" is geheimschrift voor "KASDIM" waar "Chaldea/Babylonië mee wordt bedoeld. Waarom de schrijver van Jeremia dit heeft gedaan is onbekend.Opgeslagen onder: Geheimschrift


Tags: Uncategorized

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Doneer Aantekeningen bij de Bijbel