‹ Christenvervolging: EngelandDe ark van Noach ›
Horologium Augusti
Gepubliceerd op 04-04-2007

Enige dagen terug kreeg ik het boek "Stad in Marmer" in handen van Jona Lendering , dit schitterende boek is een soort reisgids voor het oude Rome. En voor iedereen een aanrader. In dit boek wordt ook een beschrijving gegeven van de Horologium Augusti, de zonnewijzer van keizer Augustus (in de Bijbel oa. genoemd door Lukas).

Nu wil het geval dat ik een bijzondere voorliefde heb voor de schaduw van de zon, het liefst ben ik getuige van iedere zonsverduistering en als die er niet is, dan ben ik op zoek naar de perfecte zonnewijzer die met zijn schaduw de juiste tijd aanwijst. Ben ik op vakantie en zie een mooie zonnewijzer dan wordt deze direct op de foto gezet, en of dat nog niet genoeg is, in mijn tuin en in huis zijn verschillende soorten zonnewijzers. Je snapt, als ik in een boek iets over zonnewijzers lees dan ben ik direct geïnteresseerd, zo ook met de Horologium Augusti.

Deze schitterende zonnewijzer staat in Rome en is enige tijd geleden gerestaureerd, de gnomon (de wijzer) komt oorspronkelijk uit Egypte. Plinius de Oudere maakt reeds melding hiervan:
"Keizer Augustus gaf de obelisk op het Marsveld de wondermooie taak met zijn schaduw de lengte aan te geven van de dagen en de nachten. Er is een plaveisel neergelegd dat in overeenstemming is met de lengte van de obelisk, en wel zo dat de schaduw er nog op past op de dag waarop de zon 's middags het laagst staat. Met brons ingelegde lijnen geven aan hoe de schaduw met het lengen der dagen geleidelijk korter wordt en daarna weer toeneemt. Het monument is ontworpen door Facundus Novus en verdient bekendheid. Op de top van de obelisk plaatste hij een vergulde bol die een scherp silhouet oplevert, want anders zou de spits een te vage schaduw hebben geworpen. Als voorbeeld hiervoor, zo zegt men, diende de schaduw van een mensenhoofd. ..."


Tags: Astronomie, Zonnewijzer
Gerelateerde onderwerpen: Astronomie

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Doneer Aantekeningen bij de Bijbel