‹ Horologium AugustiHij is opgestaan! ›
De ark van Noach
Gepubliceerd op 07-04-2007

Maak u een ark van goferhout; met kameren zult gij deze ark maken; en gij zult die bepekken van binnen en van buiten met pek.

Genesis 6: 14

Hoewel het een simpele opdracht lijkt is het één van de moeilijkste zinnen in de Bijbel om de simpele reden dat er veel termen in staan die moeilijk zijn te verklaren. Zo zien we het woord תֵּבַ֣ת (têbâh) waar een boot, vlot, of oid. mee wordt bedoeld. maar niets zegt over de vorm. En dan begint het "goferhout" wat is dat? Moderne vertalingen geven allerlei uitleg, de Nieuwe Bijbelvertaling geeft "Maak jij nu een ark van pijnboomhout." en volgt daarmee de Willibrord "U moet een ark van pijnhout bouwen", terwijl de Naardense Vertaling stelt "maak jij een ark van stammen cipreshout;". Hoewel het allemaal gissingen zijn is het zeer waarschijnlijk dat er een naaldboom mee wordt bedoeld en volgens sommige commentaren lijkt het woord gofer op dat van cipres, maar het blijft raden.

Vervolgens komt een volgend probleem "met kameren zult gij deze ark maken" ook dit is niet geheel duidelijk daar het Hebreeuws "qnm" afgeleid kan zijn van "qinnim" waarmee dan "kamers" of "nesten" mee wordt bedoeld of van "qanim" waar "riet" mee wordt bedoeld. De Willibrord vertaald dan ook met "met riet moet u de ark maken". Recente commentatoren geven dan ook de voorkeur aan "riet", omdat de context het heeft over bouwmateriaal. Indien het werkelijk om riet zou gaan dan maakte riet deel uit van het constructiemateriaal. De Egyptenaren gebruiken nog steeds riet voor het dichtstoppen van hun houten schepen. En onwillekeurig moeten we denken aan de grote rieten schepen die vroeger in Egypte voeren.

Denken we hiermee uit de problemen te zijn komt het volgende om de hoek: "en gij zult die bepekken van binnen en van buiten met pek." Pek is een olieachtige substantie die water afweert. Vroeger haalde men dit vooral uit asfaltputten. Echter volgens sommige creationisten, is dit onmogelijk omdat de meeste asfalt/olie pas ontstaan is na de zondvloed en de "eigenlijke" restanten zijn van alle planten, dieren en mensen. Als alternatief wordt dan de verschillende harsen uit bomen aangedragen. Echter dit heeft als nadeel dat er heel veel bomen nodig zijn om een schip met de omvang van de Ark mee te bepekken.


Tags: Ark van Noach, Ark van Noach + Zondvloed

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

TuinTuin