‹ OlijfbergWood's Bible Animals ›
Koning Jojachin
Gepubliceerd op 01-05-2007

Jojachin, ook wel Jechonia of Chonia genoemd, was een van de laatste koningen van Juda, en de zoon van Jojakim en Nechusta. Zijn korte regeerperiode van drie maanden wordt tegenwoordig gedateerd op 598 v. Chr..

Een bekend discussiepunt is zijn leeftijd bij aanvang van regeren. In 2 Koningen 28:4 staat "Jojachin was achttien jaren oud", terwijl in 2 Kronieken 36: 9 wordt aangegeven dat hij "acht jaren" oud was. Volgens de Lucianusrecensie van de Septuagint en de Peshitta, wordt ook in het boek 2 Kronieken de leeftijd van 18 jaar genoemd. De genoemde 8 jaar is dan ook zeer waarschijnlijk een overschrijffout. Volgens een kanttekening bij de Statenvertaling slaat deze 8 jaar op de leeftijd dat hij co-regent onder zijn vader werd, en de 18 jaar op de leeftijd dat hij werkelijk koning werd. Dit is echter onwaarschijnlijk daar uit Babylonische kleitabletten vijf vande zeven zonen (1 Kron 3:17) bij naam worden genoemd.

(a)Aan Ya'u-kin, koning [van het land van Yaudu].
(b)½ (PI) voor Ya'u kinu, koning van het land van Ya[hu-du]
2 ½ sila voor de vi[jf] zonen van de koning van het land van Yahudu
4 sila voor acht mannen, Judeërs [elk] ½ [sila]
(c)½ (PI) voor Ya'u [-kinu]
2 ½ sila voor de vijf zonen...
½ (PI) voor Yaku-kinu, zoon van de koning van het land van Yakudu
2 ½ sila voor de vijf zonen van de koning van Yakundu door de hand van Kanama.
(d)....Ya]'u-kinu, koning van het land van Yahudu
[...de vijf zonen van de koning] van het land van Yahudu door de hand van Kanama.



Een ander discussiepunt is de lengte van zijn regeringsperiode. In 2 Kon 24: 8 wordt gesteld dat Jojachin drie maanden regeerde, terwijl in 2 Kron 36: 9 wordt gesteld dat hij drie maanden en tien dagen regeerde. Volgens sommige geleerden kan dit verschil van 10 dagen worden verklaard door een overschrijf fout. Dit komt dan omdat ten tijde dat Kronieken en Koningen werd geschreven eenheden van 10 door middel van een horizontale streep met een haakje werd aangegeven. De fout ontstaat als dit haakje niet goed zichtbaar of corrupt zou zijn en "vergeten" wordt bij het copieren. Deze theorie is onlogisch daar het hier om twee verschillende soorten tijdseenheden gaat, maanden en dagen. Logischer is om te veronderstellen dat de schrijver van Koningen de regeringsperiode heeft afgerond op 3 maanden, terwijl de schrijver van Kronieken nauwkeuriger was door daar ook nog eens de 10 dagen bij te zetten.

Opgeslagen onder: Jojachin


Tags: Personen

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

KlussenKlussen