‹ De Bijbel voor buitenstaandersQumran rol moedwillig beschadigd ›
Zelfs vindt de mus een huis...
Gepubliceerd op 10-05-2007

Zelfs vindt de mus een huis, en de zwaluw een nest voor zich, waar zij haar jongen legt, bij Uw altaren, HEERE der heirscharen, mijn Koning, en mijn God!

גַּם־צִפֹּ֨ור ׀ מָ֪צְאָה בַ֡יִת וּדְרֹ֤ור ׀ קֵ֥ן לָהּ֮ אֲשֶׁר־שָׁ֪תָה אֶפְרֹ֫חֶ֥יהָ אֶֽת־מִ֭זְבְּחֹותֶיךָ יְהוָ֣ה צְבָאֹ֑ות מַ֝לְכִּ֗י וֵאלֹהָֽי׃

Psalm 84: 4

Lijsterjong, (c) JPG 2007


In de omgeving van onze tuin zijn verschillende nesten, waaronder die van een zanglijster en door het mooie weer zijn er al veel kleine vogels. Onze kat is dan ook zeer geïnteresseerd in deze vogels en van het weekend hoorden we op een gegeven moment dan ook een hels kabaal. De kat had het voorzien op een jong van een lijster en de ouders maakten veel lawaai. Mijn vrouw nam partij voor het jong en gooide een emmer water over onze kat.

Bovenstaande scène deed me denken aan Psalm 84 waar wordt gesproken dat de vogels hun nesten bij de altaren (in de tempel) hadden. Hoewel in dit vers "bij uw altaren" grammaticaal mogelijk is, wijst het Hebreeuwse "et" waarschijnlijk niet op een voorzetsel, maar op een lijdend voorwerp; de vogel vindt een nest, de dichter de offerplaatsen. Dat de vogel haar jongen neerlegt bij een stoffig, bloederig en heet offerblok, of in de tempel, is dan ook geen aantrekkelijk beeld.

Opgeslagen onder: Psalm 84: 4


Tags: Algemeen

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

KlussenKlussen