‹ Want de liefde van Christus dringt ons;Fobie voor God ›
Manna (2)
Gepubliceerd op 14-05-2007

Naast de hypothese dat manna afkomstig zou zijn van de Tamarisk, zou het volgens andere historici om de Lecanora esculenta, het Mannakorstmos gaan. Nu is een korstmos een samenlevingsvorm van twee of meer verschillende levensvormen, waarbij allebei de levensvormen voordeel uit de samenwerking halen (=symbiose).

De Lecanora esculenta is een kortsmos die voorkomt in de droge steppengebieden van Klein-Azië, het Midden-Oosten en Noord-Afrika, waar het soms massaal voorkomt en het is een van de weinige snel groeiende korstvormige soorten, in dit kader is de volgende observatie interessant:

The director of the central despensary at Bagdad has sent to

La Nature

a specimen of an edible substance which fell during an abundant shower in the neighbourhood of Merdin and Diarbekir (Turkey in Asia) in August 1890. The rain which accompanied the substance fell over a surface of about ten kilometres in circumference. The inhabitants collected "manna", and made it into bread, which is said to have been very good and to have been easily digested. The specimen sent to

La Nature

is composed of small

spherules

; yellowish on the outside, it is white within. Botanists who have examined it say that it belongs to the family of lichens known as

Lecanora esculenta

. According to Decaisne, this lichen, which has been found in Algeria, it is most frequently met with on the most arid mountains of Tartary, where it lies among pebbles from which it can be distinguished only by experienced observers. It is also found in the desert of the Kirghizes. The traveller Parrot brought to Europe specimens of a qunatity which had fallen in several districts of Persia at the beginning of 1828. He was assured that the ground was covered with the substance to the height of two decimetres, that aninmals ate it eagerly, and that it was collected by the people. In such cases it is supposed to have been caught up by a waterspout, and carried along by the wind. Note that lichens grow slowly.

Nature, Vol. 43 p. 255, Januari 15, 1891

Tegenwoordig wordt deze korstmos nog gebruikt als veevoer. Toch zijn er bezwaren aan te voeren tegen deze hypothese, de belangrijkste is dat ondanks deze korstmos snelgroeiend is, dit toch zo langzaam is dat het nooit een voldoende kon zijn voor zo'n grote populatie voor zo'n lange periode als de Joden in de Exodus.

Opgeslagen onder: Manna


Tags: Flora, Voedsel
Gerelateerde onderwerpen: Voedsel

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Livius Onderwijs