‹ Jona en de vis (2)Jona en de vis (4) ›
Jona en de vis (3)
Gepubliceerd op 28-05-2007

Onze kleine minireeks gaat verder, voor hen die de eerste artikelen niet hebben gelezen kijk hier en hier.

Als Jona door een grote vis is opgeslokt, is dit dan een uniek geval of bestaan er soortgelijke situaties. Bij vangsten van de grote witte haai is het bekend dat daar af en toe ook de overblijfselen van mensen zijn gevonden en uit de begintijd van de walvisvaart is het bekend dat de verschillende walvissen en daarbij vooral de potvis geduchte tegenstanders waren die de kleine bootjes aanvielen en de mensen met hun grote bekken probeerden te doden.

De kans dat als zo'n walvisvaarder overboord was geslagen bij zo'n aanval, dat de walvis dan eerst op zijn gemak de overboord geslagene gaat oppeuzelen of doorslikken is minimaal. Uit de meeste verslagen die ik heb gelezen blijkt dat de walvis probeert te ontsnappen en dat de overboord geslagenen verdronken in het koude water als ze niet binnen een minuut werden gered. In de meeste gevallen werden deze zeevaarders niet meer teruggevonden omdat ze naar de bodem zakten.

Ik heb slechts twee uitzonderingen gevonden dat een walvis niet een van de kleine bootjes verpulverde maar ook het moederschip aanviel, als eerste het bekende verslag uit het boek van Nathaniel Philbrick "In the Heart of the Sea: The Tragedy of the Whaleship Essex" waarin hij beschrijft dat een man genaamd Owen Chase een walvis harpoeneert en dat het ongewone zich voordoet dat deze walvis niet vlucht maar het moederschip de Essex aanvalt en deze zodanig weet te beschadigen dat de ze begint te zinken. Deze geschiedenis was de inspiratie voor Herman Melville's boek "Moby Dick". Het enig andere verhaal waarvan zeker is dat een schip door een walvis is aangevallen is die van Charles Boardman Hawes "Whales and Whaling" (1924), de beschreven situatie is het zelfde een walvis wordt geharpoeneerd door een harpoenier vanuit een van de kleine "mate-ships" en de walvis vlucht vervolgens richting het moederschip genaamd Ann Alexander en weet daar een groot gaat in te beuken, het schip zinkt langzaam en de bemanning wordt een paar dagen later gered door hun con-collegae van het schip de Nantucket. Het verhaal wil dat later deze walvis alsnog wordt gevangen door de New Bedford walvisvaarder de Rebecca Sims en dat deze twee harpoenen en verschillende stukken hout in zijn voorhoofd. Echter dit laatste lijkt mij meer een verzinsel om het verhaal mooi te maken.

Toch doen er verschillende verhalen de rondte dat mensen opgeslokt worden door walvissen en later weer levend (nooit dood!) terug worden gevonden. Tot de twee meest bekende behoren de volgende:

De walvisvaarder Star of the East was op jacht ter hoogte van de Falkland eilanden en een grote potvis was gesignaleerd, tijdens de aanval gooit deze een van de kleine "mate ships" om en een zekere James Bartley wordt met drie anderen in zee gesmeten en worden door de kapitein in het logboek genoteerd als "Overboord geslagen, vermoedelijk verdronken". Wat later weet de overgebleven bemanning alsnog de potvis te doden en toen ze het dier aan het opensnijden waren, zagen ze iets in de maag van het monster nog iets bewegen. Ze sneden de maag open en vonden daar James Bartley, die in een diepe coma was, maar nog zichtbaar ademde. Na een paar dagen kwam hij weer bij en hervatte zijn werk. Op de plekken waar zijn lichaam niet beschermd was geweest door kleding, was de huid aangevreten door het maagzuur van de potvis en was daardoor de rest van zijn leven getekend.

Het andere verhaal wordt vermeld in Paul Budker's boek "Whales and Whaling" (1959), waarin een zekere dokter Egerton Y. Davis, Jr vermeld dat een zeeman van de schoener Toulinguet, waarop hij werkzaam was, wordt opgeslokt. Echter dit verhaal is zo fantastisch en waarin verschillende details als de naam van de schoener en de persoon van de dokter niet zijn na te trekken, dat dit als een hoax, een nepverhaal moet worden beschouwd.

Een laatste verhaal is die van een plezier jacht die ter hoogte van de Whitsunday eilanden (Australië) in 2003 werd aangevallen. Gedetailleerde gegevens ontbreken echter.

Opgeslagen onder: Jona (Vis)


Tags: Jona, Personen

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

StudieboekenStudieboeken