‹ Jona en de vis (3)Hebreeuwse-Nederlandse Bijbel ›
Jona en de vis (4)
Gepubliceerd op 29-05-2007

Voor hen die de eerste artikelen van deze minireeks niet hebben gelezen kijk hier, hier en hier.

Naast de genoemde overleveringen van walvisvaarders zijn er ook verschillende mythen die een zelfde thema behandelen. De bekendste is die van Andromeda die door Perseus gered werd.

Andromeda was de dochter van Cepheus (koning van Ethiopië) en Cassiopeia, welke laatste trots op haar schoonheid, zich vergeleek met de Nereïden (de 50 dochters van de zeegod Nereus, zeenimfen). Als straf voor deze hoogmoedigheid werd een vreselijk zeemonster (Cetus) op de kusten van Ethiopië afgestuurd om die te verwoesten. Toen koning Cepheus het orakel raadpleegde wat hij moest doen om van dit afschuwelijke monster bevrijd te worden, werd hem geantwoord, dat hij zijn dochter Andromeda prijs moest geven aan het monster. Om die reden werd zij op een rots in zee, in de buurt van Joppe vastgebonden. Maar Perseus, die juist de Gorgo Medusa had gedood, versloeg het zeemonster, bevrijde Andromeda en kreeg haar tot vrouw. De restanten van de kettingen waarmee Andromeda op de rots was geketend waren tijden zichtbaar en de botten van het monster werden in Joppe zelf tentoongesteld, totdat Marcus Aemilius Scaurus ze meenam naar Rome.

Een andere mythe is die van Hesione, die net als Andromeda geketend wordt aan een rots ter hoogte van Troje en gered wordt door Heracles, waarbij de laatste tijdens het gevecht met het monster werd opgeslokt en pas drie dagen later weer te voorschijn kwam.

In beide verhalen wordt het monster Cetus genoemd, wat de Griekse benaming is voor walvis. Daarnaast is het zeer interessant dat in de mythe van Andromeda een deel van het verhaal zich in de buurt van Joppe afspeelt. Terwijl in het laatste verhaal Heracles net als Jona zich drie dagen in de buik van het monster bevind. Het lijkt er dan ook op dat er een connectie is tussen deze mythen en het verhaal van Jona.


Opgeslagen onder: Jona (Vis)


Tags: Jona, Personen

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

BoekenBoeken