‹ Nieuwe cursussen HebreeuwsChristenvervolging: Gaza ›
Het getal PI in de Bijbel
Gepubliceerd op 19-06-2007

In 1 Kon 7 lezen we dat "Chiram maakte de Zee, een bekken van gegoten brons van vijf el hoog, met een middellijn van tien el en een omtrek van dertig el. ... De wand was wel een handbreedte dik."

Dit is een interessant gegeven, want hieruit zou men het getal pi (= π = 3.14159265358...) kunnen berekenen. Veel sceptici hebben dit dan ook gedaan en aan de hand van het eerste gedeelte van het vers kwam men dan op de simpele conclusie dat de Bijbel fout was daar π geen 30 / 10 is.

Wat mij intrigeerde was dat iets verder de breedte van de wand werd genoemd en vroeg me af wat de waarde van π zou zijn als we de breedte van de rand er af zouden halen. Het probleem dat zich dan voordoet is dat we moeten weten hoe lang een "el" is en hoe breed een "handbreedte" is. Nu worden in verschillende commentaren verschillende lengtes en breedtes gegeven waarbij men ruwweg er vanuit gaat dat een el 6 maal een handbreedte is, waar bij we een waarde krijgen van 3,10448 krijgen wat wel nauwkeuriger is maar nog steeds geen π is.

Ik vond dat het dan ook tijd was voor wat eigen onderzoek en iedereen in de familie werd opgetrommeld en gedwongen de privé-informatie betreffende hun handbreedte en de lengte van hun persoonlijke el af te staan (voor wetenschappelijk onderzoek moet de privacy wijken). Wat opviel was dat de verhouding el vs. handbreedte ongeveer 4,35 op 1 was, ongeacht de leeftijd van de persoon. De gemiddelde lengte van een "el" was bij de de volwassenen 48 cm en de handbreedte 11 cm.

Bij het opnieuw maken van de berekening krijgen we plotseling andere waarden: De diameter is dan 480 cm minus 2 x 11 cm is 458 cm, de omtrek is 1440 cm. Uit deze gegevens blijkt dan een waarde van 3,144 voor π , wat aardig overeenkomt met de echte waarde van π.

Uit bovenstaande kunnen we een aantal zaken afleiden, als eerste de lengtematen die in de Bijbel worden genoemd hoeven niet te kloppen met hetgeen in commentaren staat, en vooral algemene lengtematen als "el" en "handbreedte" kan een benadering zijn.

Ten tweede als de verhouding van de "el" en "handbreedte", zoals ik die bij mijn kleine onderzoek heb vastgesteld, inderdaad 4,35 op 1 is, dan is een afwijking van 0.003 te minimaliseren als het bad "op het oog" is gebouwd.

Opgeslagen onder: Pi (getal)


Tags: Wiskunde
Gerelateerde onderwerpen: Wiskunde

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Livius Onderwijs