‹ Potje kaartenKalebs erfenis ›
Herinner de raven
Gepubliceerd op 23-06-2007

Als kind had ik een kauw (Corvus monedula) en omdat deze niet gekortwiekt was, vloog hij altijd met mij mee waarheen ik ook ging, tenminste als hij niet "te moe" was en op mijn schouder ging zitten. Tegen de tijd als de school uit ging, kwam hij me ophalen en wist mijn onderwijzer te frustreren door ongeduldig op het raam te tikken van de klas waar ik in zat. En ondanks dat ik goede herinneringen aan deze vogel had, had hij natuurlijk ook zijn eigenaardigheden, het leeghalen van nesten was een geliefde bezigheid en vooral het opeten van eieren, en kadavers van kleine vogels moest gebeuren bij mij in de buurt. Tot grote ergernis van mijn moeder werden deze trofeeën naar binnen gebracht.


Als ik de geschiedenis van Elia, de bij de wadi Kerit ondergedoken zat voor Achab, weer eens lees moet ik altijd aan mijn kauw denken. In1 Kon 17:4-6 lezen we "En de raven brachten hem des morgens brood en vlees, desgelijks brood en vlees des avonds; en hij dronk uit de beek." Sommigen denken dat in dit verhaal er helemaal geen raven worden bedoeld maar dat het om nomaden (ערב = ‛ărâb), ook wel Arabieren genoemd, gaat of mensen uit de (niet bekende) stad Oreb, die dagelijks eten brachten naar Elia. Echter de meeste commentaren gaan er tegenwoordig van uit dat het hier daadwerkelijk om raven gaat.

Wat opvalt is dat deze raven, in de Bijbel overigens onreine dieren, brood en vlees brengen. Het laatste is te rijmen daar het echte alleseters zijn die als ze een kadaver zien liggen deze zeker niet links zullen laten liggen. Echter waar haalden deze raven brood vandaan? Ze zullen het stellig niet zelf hebben gebakken. Nu wil het geval dat לחם lechem vaak vertaald word met "brood", maar kan ook verwijzen naar voedsel in het algemeen en in dit geval kan het zeer goed zijn dat de raven ook bessen, vruchten, noten en zelfs eieren naar Elia brachten.

Opgeslagen onder: Raaf, 1 Kon 17:6


Tags: 1 Koningen, Elia, Fauna, Vogels
Gerelateerde onderwerpen: Elia, Vogels

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Livius Onderwijs