‹ Kalebs erfenisOorlogsbrood ›
Niemand houdt van pijn...
Gepubliceerd op 25-06-2007

Dit is een van die zinnetjes die we regelmatig lezen op websites die nog niet helemaal klaar zijn. Naast internet zijn er ook andere branches, zoals uitgeverijen, reclamebureaus, tekstschrijvers die regelmatig deze zin opschrijven als voorbeeldtekst.

U zult stellen dat u deze zin helemaal niet vaak op websites hebt gezien. Dit klopt, omdat wij zo bang zijn om iemand anders pijn aan te doen, schrijven we het in het Latijn lorem ipsum quia dolor sit amet... het is een citaat uit een boek van Cicero.

De afgelopen jaren hebben we heel veel over normen en waarden gesproken, maar er eigenlijk nooit wat echt mee gedaan. We hebben het over zinloos geweld (of niet iedere vorm van geweld eigenlijk zinloos zou moeten zijn), we hebben het over tolerant zijn tegenover de ander, terwijl we ons steeds intoleranter opstellen tegenover de ander. Steeds vaker lezen we dat mensen emotioneel zwaar beschadigd zijn, opvangcentra en psychiatrische inrichtingen raken steeds voller. Terwijl wij zelf steeds meer een cultuur creëren waarin we alleen nog maar de pleziertjes willen beleven. We staan steeds minder open voor andermans problemen en vaak is de conclusie dat als we er samen niet uitkomen dan is het toch een ieder voor zich (vandaar dat er tegenwoordig zoveel scheidingen zijn?).

In kerken is het "booming business" om aan pastoraat te doen en iedere zichzelf respecterende kerk heeft wel een team half opgeleide medewerkers die los worden gelaten op de broeders en zusters die plotseling probleemgevallen of cliënten zijn geworden. Hele gespreks-sessies worden gehouden, terwijl een keertje gewoon voor deze broeders en zusters er eens zijn vaak vergeten wordt, een gezellige avond speciaal voor deze mensen is niet professioneel en moet absoluut niet worden georganiseerd.

Ondertussen wordt al meer dan 500 jaar die tekst van Cicero gebruikt, en wij begrijpen het niet meer omdat we of geen Latijn meer kennen of nog erger het niet willen weten. Vandaar dat ik de (ludieke) inval had om de desbetreffende tekst eens hier neer te zetten, niet omdat ik alleen maar wat bladvulling nodig had, maar ook om eens te kijken wat Cicero nou te zeggen had. Een Nederlandse vertaling staat eronder.

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur magni dolores eos qui ratione voluptatem sequi nesciunt. Neque porro quisquam est, qui dolorem ipsum quia dolor sit amet, consectetur, adipisci velit, sed quia non numquam eius modi tempora incidunt ut labore et dolore magnam aliquam quaerat voluptatem. Ut enim ad minima veniam, quis nostrum exercitationem ullam corporis suscipit laboriosam, nisi ut aliquid ex ea commodi consequatur? Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem eum fugiat quo voluptas nulla pariatur?
At vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos ducimus qui blanditiis praesentium voluptatum deleniti atque corrupti quos dolores et quas molestias excepturi sint occaecati cupiditate non provident, similique sunt in culpa qui officia deserunt mollitia animi, id est laborum et dolorum fuga. Et harum quidem rerum facilis est et expedita distinctio. Nam libero tempore, cum soluta nobis est eligendi optio cumque nihil impedit quo minus id quod maxime placeat facere possimus, omnis voluptas assumenda est, omnis dolor repellendus. Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet ut et voluptates repudiandae sint et molestiae non recusandae. Itaque earum rerum hic tenetur a sapiente delectus, ut aut reiciendis voluptatibus maiores alias consequatur aut perferendis doloribus asperiores repellat.

Maar ik moet u uitleggen hoe heel dit misverstand van het veroordelen van plezier en het bejubelen van pijn geboren is, en ik zal u een compleet overzicht geven hoe het werkt, en de actuele lessen uiteenzetten van de grote Verkenner van de waarheid, de Meester-bouwer van het menselijk geluk. Niemand veroordeelt, hekelt of vermijdt plezier omdat het plezier is, maar wel omdat zij, die niet weten hoe ze op een verstandige manier plezier moeten najagen, consequenties tegenkomen die uitermate pijnlijk zijn. En niemand houdt van pijn of jaagt het na of wil het zelf graag omdat het pijn is, maar af en toe doen zich er omstandigheden voor waarin inspanning en pijn veel plezier kunnen opleveren. Om een doodgewoon voorbeeld te nemen: wie van ons onderneemt ooit zware lichamelijke inspanning anders dan om er wat beter van te worden? Maar wie heeft het recht iemand te veroordelen die liever plezier beleeft dat geen vervelende gevolgen heeft, of iemand die pijn vermijdt die geen plezierig resultaat oplevert?
Aan de andere kant veroordelen we met terechte verontwaardiging en afkeer hen, die zo gevangen en gedemoraliseerd zijn door de charme van het plezier van het moment, die zo verblind zijn door lust, dat zij niet kunnen voorzien dat pijn en moeite op de loer liggen; en even schuldig zijn zij die hun plicht verwaarlozen door een zwakke wil, dat is vergelijkbaar met het in elkaar zakken door uitputting en pijn. Dat is heel simpel en gemakkelijk uit elkaar te houden. In een vrij uurtje, wanneer we kunnen doen wat we willen en waarin er niets op tegen is dat wij bezig zijn met datgene wat we het liefste doen, wordt ieder plezier verwelkomd en iedere pijn vermeden. Maar in bepaalde omstandigheden, en dankzij de eisen van de moraal of zakelijke verplichtingen, zal het nogal eens voorkomen dat pleziertjes aan de kant geschoven moeten worden en teleurstellingen geaccepteerd. Wie wijs is houdt zich daarom in deze gevallen altijd aan zijn principe van keuze: hij wijst pleziertjes af, om zich te verzekeren van ander plezier dat groter is, ofwel hij verdraagt lichte pijn om ergere pijn te vermijden.

De Nederlandse vertaling is overgenomen van Lorum Ipsum Dolor


Tags: Algemeen

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

KlussenKlussen