‹ Christelijke HebraïstenMuildieren in de Bijbel ›
Zonnewijzer van Achaz
Gepubliceerd op 06-07-2007

“En dit zal u een teken zijn van den HEERE, dat de HEERE het woord, dat Hij gesproken heeft, doen zal: Zie, Ik zal de schaduw der graden, die met de zon in de graden van Achaz' zonnewijzer nederwaarts gegaan is, tien graden achterwaarts doen keren. Dies is de zon tien graden teruggekeerd, in de graden, die zij nederwaarts gegaan was.”
Jesaja 38:7

Een paar jaar geleden heb ik al eens een artikel over geplaatst, echter na een briefwisseling met een theoloog kwamen een aantal interessante vragen naar boven die ik toen niet heb behandeld, daarnaast bleek dat verschillende citaten niet correct door mij waren geciteerd. Reden om de vraag, wat was de oorzaak dat de schaduw op de zonnewijzer van Achaz terugging, opnieuw te behandelen.

Bij het opzoeken in de verschillende commentaren blijkt dat velen nooit hebben onderzocht wat daar nu gebeurde, velen verklaren de teruggang van de schaduw geestelijk, zij zien in deze terug een visualisering dat de zieke koning Hizkia extra tijd om te leven krijgt. Daarbij vergeten zij te verklaren wat deze visualisering nu was. De vraag die bij mij dan ook naar boven kwam was, als het een natuurlijk te verklaren gebeurtenis was, welke mogelijkheden en/of hypotheses zijn er dan.
  • Is een aardbeving de oorzaak van deze teruggang;
  • Is rotatieverandering van de Aarde een mogelijke oorzaak;
  • Kan het zonlicht worden afgebogen door atmosferische storingen;
  • Was de stand van de zonnewijzer dusdanig dat het mogelijk is dat de schaduw een andere kant opgaat;
  • Wat het helemaal geen teruggang van schaduw, maar een totale zonsverduistering.
Alvorens deze hypotheses te behandelen is een andere vraag minstens zo belangrijk, om wat voor soort zonnewijzer gaat het. In de loop der eeuwen zijn heel veel verschillende soorten zonnewijzers ontwikkeld en ieder met zijn eigen eigenaardigheden. Ook belangrijk in ons onderzoek is de vraag of het een eenmalige gebeurtenis is, of dat deze regelmatig voorkwam. Als het een regelmatig terugkerend fenomeen was, waarom ging koning Hizkia dan daarmee akkoord?

Valt er naast bovengenoemde vragen nog meer te vertellen over de gebeurtenis, zoals bijvoorbeeld het tijdstip dat het wonder gebeurde, of valt er iets te zeggen over de oriëntatie van de zonnewijzer. Zijn er verslagen van soortgelijke gebeurtenissen uit andere landen. De komende weken wil ik al deze punten behandelen.


Tags: Astronomie, Zonnewijzer
Gerelateerde onderwerpen: Astronomie

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

BoekenBoeken