‹ Zonnewijzer van AchazZonnewijzer van Achaz (2) ›
Muildieren in de Bijbel
Gepubliceerd op 08-07-2007

Naar aanleiding van het artikel "Naäman de Syriër", door Kevin A. Wilson werd mijn aandacht gevestigd dat Naäman om een muildier vroeg om "aarde uit Israël" mee te mogen nemen. Nu is een פּרד muildier een kruising tussen een paardenmerrie en een ezelshengst en פּרדּה muilezel is het jong van een ezelin en een paardenhengst., en dit soort kruisingen zijn volgens Lev 19: 19 verboden. Nu kan gezegd worden dat het hier om een buitenlander ging die 1) niet wist dat het onreine dieren waren en 2) dat hij ze zelf had meegenomen waardoor de profeet ze niet zelf hoefde te leveren.

Als men verder in de Bijbel leest, dan ziet men verschillende andere passages waar over dit soort kruisingen wordt gesproken. In Esther lezen we specifiek dat deze "muildieren, van merriën geteeld" waren (Est. 8:10), maar ook hier zien we dat het om een buitenlandse koning gaat. Vreemder wordt het als we lezen dat Absalom rijdend op een muildier zijn einde tegemoet ging (2 Sam 18:9) en dat David zelf op zijn sterfbed zijn eigen muildier aan Salomo geeft om daarmee Jeruzalem binnen te rijden (1 Kon 1: 33, 38, 44) om daarmee zijn kroning als koning duidelijk te maken. Nu wordt dit door sommige commentaren in verband gebracht met Zach 9: 9 "Juich, Sion, Jeruzalem, schreeuw het uit van vreugde! Je koning is in aantocht, bekleed met gerechtigheid en zege. Nederig komt hij aanrijden op een ezel, op een hengstveulen, het jong van een ezelin.", maar hier wordt duidelijk gesproken over een ezel en ook Christus reed op een (mannelijke) ezel bij zijn intocht in Jeruzalem (Joh 12: 14).

Nu is er wel een verschil tussen onreine dieren (waar ook de ezels naast de meeste andere lastdieren zoals, paarden en kamelen toe behoren) eten en berijden. Het onreine van een muilezel zit hem in het feit dat het een kruising was tussen twee dieren en dat was verboden. De vraag die we ons dan ook moeten stellen, fokten de Joden deze muildieren zelf of importeerden ze die vanuit het buitenland (waarmee ze op een "nette" manier het verbod op fokken omzeilden). Een andere mogelijkheid, is de opmerking die Duane als mogelijkheid opperde in bovengenoemd artikel: is het geen paard, kameel of ezel dan is het een "muildier", dus een lastdier in de meest algemene zin des woords.

Opgeslagen onder: Muildier


Tags: Fauna

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

TuinTuin