‹ Muildieren in de BijbelChristenvervolging: China ›
Zonnewijzer van Achaz (2)
Gepubliceerd op 09-07-2007

Dit is het tweede artikel in mijn reeks over de zonnewijzer van Achaz, het eerste artikel kunt u hier lezen.

Een van de hypotheses die proberen te verklaren dat de schaduw terugging op de zonnewijzer van Achaz is dat er een aardbeving plaatsvond. Op zich is dit geen vreemde gedachte, want in Israël zijn regelmatig aardbevingen. Als we het Bijbelboek Jesaja lezen, dan zien we dat hiervan regelmatig melding wordt gemaakt, zoals in de volgende passages: "Ik zal de hemel doen wankelen, de aarde raakt bevend van haar plaats" (Jes 13: 13), "De aarde zwalkt en waggelt als een dronkaard" (Jes 24:10) en "Want de HEER van de hemelse machten zal ingrijpen, met donder, aardschokken en oorverdovend lawaai, met wervelende stormen en een verterende vlammenzee." (Jes 29:6).

Bij aardbevingen gebeurt het regelmatig dat gebouwen ontzet worden, de fundamenten van hun plaats verschoven worden. Het is dan ook zeker een logische gevolgtrekking dat bij een aardbeving ook een zonnewijzer kan verschuiven. Het maakt dan niet uit of deze zonnewijzer een trap was, zoals de oude Egyptische schaduwklokken, of een ander soort zonnewijzer. Door deze verschuiving zal de schaduw, zover de zonnewijzer niet al te zwaar beschadigd is, een andere tijd aangeven.

De vraag die we ons moeten stellen, dat als aardbevingen zo regelmatig voorkomen, is het dan logisch dat deze aardbeving niet in wordt genoemd en dat Hizkia hier volledig aan voorbijgaat en het als een wonder ziet dat de schaduw is verschoven. Is het niet veel logischer dat hij de aardbeving, die precies op dat moment plaatsvond, een wonder zou vinden.

Opgeslagen onder: Zonnewijzer van Achaz


Tags: Astronomie, Zonnewijzer
Gerelateerde onderwerpen: Astronomie

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

TuinTuin