‹ rabsaris Nebusarsechim (2)Christenvervolging: Iraakse christenen gekruisigd ›
Zonnewijzer van Achaz (3)
Gepubliceerd op 15-07-2007

Als vervolg op 1 en 2 de hypothese of de teruggang van de schaduw op de Zonnewijzer van Achaz misschien is ontstaan door een rotatie verandering van de Aarde.

De Aarde draait eens in de 24 uur om zijn eigen as, vanaf de Aarde bezien lijkt het dat de Zon vanuit het oosten opgaat en na een aantal uren weer in het westen ondergaat. Echter volgens sommige geleerden, zou er een verandering in de rotatie snelheid hebben plaatsgevonden. Aanwijzingen hiervoor vinden ze in de Bijbel bij de zonstilstand in Jozua (Jozua 10) en in het gedeelte waar de zonnewijzer van Achaz wordt beschreven.

Een vraag die je bij deze hypothese direct stelt is wat de invloed van zo'n rotatie verandering op de Aarde heeft. Je kunt dit het beste vergelijken met een auto die op een rotonde rijdt en die plotseling op de rem trapt. Als eerste merk je als passagier of bestuurder dat je naar voren wordt gedrukt, daarnaast zul je merken dat door de middel vliedende krachten dat je naar de buitenkant van de rotonde "vliegt". Een zelfde effect is als je een emmer met water ronddraait en deze plotseling loslaat, je zult merken dat deze van je afgaat. Deze zelfde krachten gelden ook voor de Aarde, Israël zou door de inhoud van de Middellandse Zee bedolven worden. Het westelijke gedeelte van Europa en Afrika zouden bedolven worden door de grote hoeveelheden water uit de Atlantische Oceaan. Hier is echter geen sprake van in de geschiedenis en er zijn ook geen archeologische vondsten van zo'n catastrofe gevonden. Vandaar dat we deze theorie moeten afwijzen en onderzoeken of er een andere mogelijkheid is.

Verschillende aanhangers van deze hypothese zagen ook dit probleem en kwamen met een aangepaste versie: De aarde zou niet alleen een rotatie verandering hebben ondergaan, maar op het zelfde ogenblik zou de aarde ook naar een andere baan om de zon zijn gegaan. Ook dit levert problemen op, want niet alleen de aarde maar ook de maan zou diezelfde verandering van baan moeten hebben ondergaan. Daarnaast is er nog een ander probleem, als de aarde naar een andere baan zou gaan, dan zou dit direct van invloed zijn van allerlei factoren als verandering van temperatuur en de daarbij behorende weersveranderingen. Los van deze vragen is er nog een die gesteld moet worden, waardoor is deze verandering van baan ontstaan? Is dit door de zwaartekracht van andere planeten die ook uit hun baan waren (Venus, Mars) zoals sommige Velikovskianen stellen? Waarom is er dan zo weinig hierover terug te vinden in de overgeleverde bronnen van andere culturen. De Babyloniërs zwijgen in alle (toenmalige) talen en ook bij de Chinezen is niets terug te vinden. De Dresden Codex van de Maya's welke veel gegevens bevatten over Venus en Mars en hun bewegingen laten geen afwijkingen zien.

Tot slot zouden we verwachten dat deze schaduwteruggang ook bij andere volken vermeld zou zijn. Dit laatste is niet het geval, de paar overleveringen die er zijn komen daarnaast niet overeen met de periode dat Hizkia regeerde.

Opgeslagen onder: Zonnewijzer van Achaz


Tags: Astronomie, Zonnewijzer
Gerelateerde onderwerpen: Astronomie

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij