‹ 200 miljoen christenen lopen gevaar op vervolgingHebraïsmen: de vogel Grijp ›
Regeren is vooruit zien
Gepubliceerd op 17-07-2007

Regeren is vooruit zien, zeker in een democratie. Toch verbaast het me dat sommige regeringsleiders nauwelijks vooruitzien, maar zich laten leiden door het moment. De zorg is door de grote financiële lasten die het met zich meebrengt een zorgenkindje. Om te bezuinigen is de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) per 1 januari van dit jaar van kracht. Zelfs leken zagen dat dit niet ging werken. Gemeenten mochten dankzij deze wet zelf zorg inkopen bij verschillende aanbieders, waardoor een concurrentiestrijd is ontstaan. Verschillende "grote" jongens zagen hun kans schoon en gingen direct onder de prijs bieden en kregen de orders binnen. Dat verschillende kleinere instellingen, die eerlijk werk leverden failliet of bijna failliet gingen deed er niet toe. Dat de kwaliteit van de zorg achteruit ging was evenmin belangrijk.

Nu een half jaar later beginnen de vruchten zich af te werpen, deze "grote" jongens blijken nu rotte appels te zijn die de gehele zorg tot een rottend geheel heeft gemaakt. Reeds voor drie- tot vierduizend werknemers in de thuiszorg is de afgelopen weken ontslag aangevraagd. Hoeveel werknemers ook daadwerkelijk op straat komen te staan is niet duidelijk, wel is zeker dat de komende weken dit aantal zal stijgen tot vier- à achtduizend. Om de schone schijn op te houden is door een van deze zorginstellingen aan hun employees het volgende "aanbod" gedaan: ontslag of als zelfstandige verder. Waarbij waarschijnlijk niet is verteld dat bij ontslag de werknemer nog recht heeft op een uitkering, terwijl als ze zelf ontslag nemen en voor zichzelf beginnen, ze zeer waarschijnlijk geen recht op uitkering hebben en het geheel niet zeker is of ze wel genoeg werk hebben. De kans dat deze duizenden nieuwe "zelfstandige" werknemers door een gemeente allemaal individueel worden benaderd voor een aanbieding is uiterst klein.

De vraag is of deze kleine zelfstandigen "Maatschappelijke Ondersteuning" zullen geven of moeten ontvangen. De "christelijke regering" in Den Haag zal de komende tijd stellig hierdoor meer overlast krijgen dan het weer daar gisteren voor zorgde.

Bronnen:
Nieuws.nl
RD


Tags: Politiek
Gerelateerde onderwerpen: Politiek

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

BoekenBoeken