‹ Kosher etenNieuwe blog ›
Christenvervolging: China
Gepubliceerd op 23-07-2007

Christenen in China verwachten meer beperkingen in hun godsdienstvrijheid door de voorbereidingen van het land op de Olympische Spelen in Beijing in 2008. Tekort aan bijbels, meer arrestaties van kerkleiders en uitzetting van buitenlandse christenen wijzen daarop.

Christenen in China melden een gebrek aan bijbels en andere christelijke lectuur. Ook in steden waar onlangs wel bijbels voorradig waren, blijkt nu een tekort te zijn. Westerse media ontvangen meer berichten over razzia’s en arrestaties in huiskerken. Gemeenteleden worden ondervraagd, kerkleiders gearresteerd en christelijke lectuur wordt in beslag genomen.

Bovendien worden nu ook buitenlandse christenen gedwongen China te verlaten. Waar de overheid jarenlang de ogen sloot voor buitenlandse christenen, worden nu visa geweigerd en christenen uitgezet. Zo wil de regering contacten tussen buitenlandse christenen en Chinese gelovigen inperken. Volgens christenen in de provincie Xinjiang waar de meeste buitenlanders worden uitgezet, is dit de “ergste maatregel” tegen christenen sinds 1949.

Het aanscherpen van de regels heeft niet alleen te maken met de voorbereidingen voor de Olympische Spelen. Ook verschillende ontwikkelingen in de afgelopen jaren geven de overheid een beeld van de invloed van het christendom in China. De verschijning van het boek Jesus in Beijing (over de christelijke invloed in academische kringen), de dvd-serie The Cross (over groei van huiskerken in China) en een onderzoek naar religiositeit dragen bij tot aanscherping van de regels.

Wereldwijd is er kritiek op China om de schending van mensenrechten en godsdienstvrijheid. De VS zei in een rapport dat China ‘geen respect toont voor christenen, moslims en Tibetaanse boeddhisten’. Volgens China zijn de ‘beschuldigingen ongegrond zijn’. (Compass Direct)

Bron: Open Doors


Tags: Christenvervolging
Gerelateerde onderwerpen: Christenvervolging

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij