‹ Klimaat in Israël (2)Driekoningen gedicht ›
Klimaat in Israël (3)
Gepubliceerd op 04-01-2008

Na de introductie en een behandeling van de zomer gaan we nu kijken naar het winterseizoen in Israël

In de winter, welke loopt van november tot en met april, zijn de temperaturen behoorlijk lager dan in de zomer. Afhankelijk van de lokatie zijn deze temperaturen nogal verschillend. Zo is de gemiddelde temperatuur aan de kust 13° C., terwijl deze meer binnenlands, in het Jordaandal gemiddeld 15° C. is. Daarnaast is de temperatuur in het noorden op de Golan vlakte weer een stuk koeler met 8° C.

Het meest kenmerkende van de winter is de regen. In de Bijbel zien we dan ook verschillende benamingen, zoals de vroege regen, welke meestal al in oktober valt. Daarna met een tussen pose van een "droge" maand, beginnen de winterregens in december en duren tot februari. De regen die daarna nog valt in de maanden maart en april, dus tegen het einde van de winter, wordt de "late regen" genoemd.

De winterregens kunnen soms met geweld neervallen, het water stroomt via wadi's naar de lagere gebieden, daarmee alles met zich meesleurend, zoals we kunnen lezen aan het einde van de confrontatie tussen de profeet Elia en koning Achab (1 Kon 18: 44-45). Naast deze stortbuien, kan er ook langdurige motregens vallen, die het plantenleven tot nieuw leven wekt (Ex. 34: 26-27).

Afhankelijk van de locatie kan de hoeveelheid regenval behoorlijk verschillen. Zo valt in de Golan gemiddeld vijf keer zoveel als in de zuidelijke Negeb.


Tags: Israël, Meteorologie
Gerelateerde onderwerpen: Meteorologie

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Doneer Aantekeningen bij de Bijbel