‹ Online BoekenRijden als Jehu (2) ›
Rijden als Jehu
Gepubliceerd op 10-01-2008

De wachtpost meldde dat de bode de stoet had bereikt en niet terugkeerde. En hij voegde eraan toe: ‘Aan zijn rijstijl te zien is het Jehu, de zoon van Nimsi, die de stad nadert, want hij rijdt als een waanzinnige.’
2Koningen 9: 20

Rijden als Jehu is een uitroep die je soms hoort als iemand ontzettend hard rijdt. Mij werd dit verwijt enige tijd geleden gemaakt toen ik, naar de mening van de medepassagier, een tikkeltje te hard reed. Ik laat in het midden hoe hard, want volgens de statistieken zijn er regelmatig ambtenaren die mijn blog lezen en achteraf op de bon te worden geslingerd omdat ik volgens mijn blog te hard rijdt willen we natuurlijk niet. Laten we zeggen dat het politiek verantwoord is.

In ieder geval Jehu was een man die er een sportieve manier van rijden op nahield en toevalligerwijze ook nog eens zich bezighield met politiek (hij was de bevelhebber van het leger van Joram) en een coupe pleegde. De aanleiding was dat de profeet Elisa hem via een profeet tot koning van Israël zalfde, met de volgende opdracht: "Ruim het koningshuis van Achab, waarbij je in dienst staat, uit de weg, want ik wil het bloed wreken van de profeten en van al mijn andere dienaren die door Izebel ter dood zijn gebracht" (2 Kon 9: 7). Deze opdracht moest natuurlijk in het geheim gebeuren, op de vraag van verschillende ambtenaren van Achab wat die profeet nou wilde antwoord hij ‘Ach, het gewone gezeur, jullie kennen dat wel,’ (vs 11) maar zoals te verwachten valt van politici vertrouwden ze het niet en na aandringen gaf hij als antwoord ‘Hij heeft me het volgende gezegd: “Dit zegt de HEER: Hierbij zalf ik jou tot koning van Israël.”’ Verrassend is dat deze politici het direct hiermee eens zijn, er is geen poldermodel waar alles nog eens overdacht moet worden. Ze accepteren het. Maar nou bekend was wat de ambities waren van Jehu moest er wel direct gehandeld worden, dat betekende dat niemand de gelegenheid mocht hebben om koning Joram in te lichten. Aldus werd gedaan en Jehu ging bovendien in actie door direct naar Joram te rijden, welke op dat moment (gewond) op bed lag.

De stad werd bewaakt en een wachter ziet Joram aankomen. Er wordt een verkenner gestuurd om te controleren of alles veilig was. Deze wordt echter belet om terug te rijden met nieuws en Joram stuurt voor de zekerheid een tweede verkenner, welke ook wordt belet om terug te rijden. Een wachter op de poort ziet op dat moment aan de rijstijl dat het om Jehu moest gaan. Koning Joram neemt daarop zijn wagen en rijdt naar zijn bevelhebber om het laatste nieuws te horen, er was immers net oorlog geweest met koning Hazaël van Aram (vs. 14). Op de vraag van koning Joram ‘Is alles in orde, Jehu?’, antwoord Jehu: ‘Hoe kan alles in orde zijn zolang de losbandige praktijken en de toverkunsten van uw moeder Izebel voortduren?’ (vs. 22). Op dat moment weet Joram dat hij verraden is, hij probeert nog te vluchten maar wordt door Jehu neergeschoten. Vervolgens wordt koning Achazja van Juda, die toevallig ook daar aanwezig was, neergeschoten.

Als Jehu vervolgens in de hoofdstad verschijnt, wacht de moeder van Joram, Izebel, hem op. Echter deze werd op verzoek van Jehu door 2 of 3 eunuchen uit het raam gegooit op een manier dat haar bloed tegen de stadsmuur en tegen de paarden opspatte (vs. 33). Na een feestelijke maaltijd geeft Jehu de opdracht om Izebel te begraven, maar het was al te laat. De profetie dat “De honden zullen Izebel opvreten onder de stadsmuur van Jizreël.” (1 Kon. 21: 23) was reeds vervult, slecht haar schedel, voeten en haar handen werden nog gevonden.

Terugkomend op de rijstijl van Jehu, kunnen we alleen maar zeggen dat dankzij deze manier van rijden hij op tijd bij de hoofdstad kwam, voordat anderen een tegenactie konden ondernemen. Al met al een doortastende sportieve rijstijl.


Tags: Personen

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij